Берлин с екшън план при \"Grexit\"

Има вероятност да бъдат отпуснати милиардни суми на Гърция по линия на ЕС за избягването на банкова криза

Берлин с екшън план при \
Германия разработва план за действие при евентуално напускане на еврозоната от Гърция, съобщава в днешния си брой в. "Билд", който цитира неназовани източници от немското правителство.

Планът е разигран в случай, че опозицията победи на предсрочните парламентарни избори на 25 януари. Според изданието ако Гърция наистина излезе от валутния съюз, то банковата й система може да се срине, защото гражданите ще започнат масовото да изтеглят влоговете си от банките, смятат в Берлин. В този случай ще се наложи да бъдат отпуснати милиардни суми на Гърция по линия на ЕС за избягването на такъм развой на събитията, отбелязва изданието.

Неотдавна сп. "Шпигел" съобщи, че германската канцлерка Ангела Меркел и финансовият министър Волфганг Шойбле не изключват изпадналата в дъгова криза Гърция наистина да напусне еврозоната. Правителственият говорител Щефен Зайберт заяви, че публикацията описва "сценарий, базиран на спекулации". Източници от Еврокомисията посочиха на свой ред, че законодателството на ЕС не предвижда отмята на членството на която и да е държава от валутния съюз.

Очаква се вотът на 25 януари да бъде спечелен от опозиционната Коалиция на радикалните леви сили (СИРИЗА), оглавявана от Алексис Ципрас. В едно от последните си интервюта Ципрас обеща при победа на неговата коалиция да остави Гърция в еврозоната, но и да отмени политиката на тежки икономии и да постигне от кредиторите значително опрощаване на гръцкия дълг.

*Grexit - термин, с който се нарича евентуалната опасност от излизането на Гърция от Еврозоната

Коментари: 0