НАСА откри осем подходящи за живот екзопланети

Две от тях са \"близначки\" на Земята

НАСА откри осем подходящи за живот екзопланети

Снимка: NASA

Автор: Божидара Иванова
НАСА октри осем нови екзопланети, подходящи за живот. Две от тях са "близначки" на Земята и са с подходящи условия за живот, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес. 

"Повечето от тези небесни тела имат шанс да са скалисти, досущ като нашата планета, и да са в обитаемата зона, в която водата е в течно състояние", смята един от авторите на откритието - Гийермо Торес от Центъра по астрофизика на Харвардския университет. По думите му именно тогава шансовете за възникването на живот са най-големи.

Двете екзопланети "близначки" на земята (Kepler-438b и Kepler-442b)кръжат в орбита около звезди, наречени червени джуджета - по-малки и по-слабо нагрети от нашето Слънце, предаде БТА. Те се намират съответно на 470 и 1100 светлинни години разстояние.

Припомняме, че една светлинна година се равнява на 9461 милиарда километра. Kepler-438b обикаля около своята звезда за 35 дни, а Kepler-442b - за 112 дни.

Диаметърът на първата екзопланета е само 12 на сто по-голям от този на Земята, а шансовете да бъде скалиста планета са 70 на сто. Диаметърът на Kepler-442b е с една трета по-голям от този на нашата планета и небесното тяло има 60 на сто шанс да бъде скалисто. 
Коментари: 0