Бетон заплашва Копривщица

Общинските съветници гласуваха да се премахне статутът на града на архитектурно-исторически резерват

Бетон заплашва Копривщица
Бетон и строителство заплашват да залеят Копривщица. Това ще стане възможно, след като Общинският съвет в града гласува да се премахне статутът на архитектурно-исторически резерват. 

Кметът Генчо Герданов е обяви, че е против промяната и твърдо ще се бори възрожденският град да запази статута си на архитектурен резерват.

"Докато съм кмет, няма да позволя да падне това като дефиниция. Ще атакувам решението. Копривщица трябва да си остане архитектурно-исторически резерват. Днес или утре ще върнем решението за преразглеждане и прегласуване“, категоричен бе Герданов пред KMETA.BG.

Той припомни, че има решение на Министерския съвет от 1971 г. Копривщица да бъде обявена за културно-исторически резерват.

Не я ясно каква е силата на решението на общинарите, взето на 17 март, тъй като статутът се определя от Министерския съвет.

Хората в града говорят, че интерес от промяната има местен бизнесмен, който планира да строи голяма промишлена зона с изграждане на зали за конферентен туризъм, ски писта, мото писта, АТВ писта, буферни паркинги и др. Спорът възниква по време на обсъжданията на общия устройствен план на града.

"Никога и никъде не съм заявявал, че искам обликът на Копривцища да бъде променен", заяви тази сутрин по Нова тв бизнесменът Радослав Йовков, за който се твърди, че иска да строи в региона. Той обясни, че очаквал само общината да определи конкретни зони от града, където да се разреши строителство, по-високо от два етажа.

"Аз ще съм първият човек, който ще се възпротиви да се променя обликът на Копривщица", каза Йовков.

Той посочи, че кметът, който е против инвестиционното предложение, бил "лъжливото краварче". Внесъл съм жалба срещу кмета, който защитава тези, които строят в охранителната зона, добави Йовков. Той настоя, че иска строителство в подходящи зони, а не там, където има архитектурни ценности.

"Възпротивих се на думата "резерват", защото не сме индианци – поисках промяна, например да се нарича "защитена зона", като това бъде облечено в постановление на Министерския съвет", каза още Йовков.

От разговор по БНР с кмета стана ясно, че край Копривщица се предлага и изграждане на ски писти. 

И президентът Румен Радев се намеси в казуса тази сутрин. Той публикува становище в профила си във Фейсбук, като настоя всички, от които решението зависи, да ревизират или спрат решението на Общинския съвет за промяна в статута на града-музей. 

"Копривщица не принадлежи на неколцина общинари. Копривщица принадлежи на България. Копривщица е България. Всеки компромис в случая ще е покушение срещу националната памет и културното наследство на България", заявява президентът.
Коментари: 0