Без въпроса „Имате ли деца” на интервю за работа

Работодателите трябва да се съобразяват с майките на малки деца

Без въпроса „Имате ли деца” на интервю за работа
708 ~ 1 мин. четене

Да се забранят въпроси на кандидати за работа, свързани с личния им живот. Това предлага националният омбудсман Мая Манолова, пише Kmeta.bg.

Въпроси като „Планирате ли да имате деца”, „Какво е семейното ви положение” и други подобни ощетяват жените и те биват пренебрегвани на фона на мъжете. Мая Манолова иска да бъде преразгледан законопроекта за равнопоставеност на жените и мъжете.

Според много неправителствени организации наредбата в момента не съдържа мерки и механизми за действително равенство на жените и мъжете, защото лиспват санкции, ако тя не се спазва. Много проучвания разкриват, че представителите на слабия пол получават 15% по-ниска заплата от мъжете. Манолова ще настоява работодателите да са длъжни да осигуряват удобно работно време за жените, които се грижат за малките си деца.

Социалният министър Ивайло Калфин заяви, че не е съгласен с чутите критики. „Никой не прави закон само за да го отчетем. Този законопроект въвежда принципи и механизми, конкретните мерки отдавна ги има в различни закони”, обясни той.

Подкрепи Economic.bg