Хотелиери и ресторантьори искат промяна в сроковете на „60/40“

Те изпратиха официално писмо до социалния министър Деница Сачева с искането си

Хотелиери и ресторантьори искат промяна в сроковете на „60/40“

Снимка: Unsplash

572 ~ 2 мин. четене

Да се удължи срокът, в който се подават документи за спад на оборота през септември, за да успеят всички представители на бизнеса да кандидатстват за помощ по втория дизайн на мярката „60/40“. За това настояват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) в писмо до министъра на труда и социалната политика Деница Сачева.

На 15 октомври изтече срокът, в който бизнесът можеше да подаде заявления за кандидатстване по схемата. До края на месец октомври пък имаха време да дадат месечните си отчети за предходния месец. Именно този срок е проблемен според хотелиерите, тъй като от датата на публикуване на образците на документите до края на кампанията е имало прекалено малко време.

„Имайки предвид, че образците на документите за кандидатстване бяха публикувани на 26 октомври  в интернет страницата на Агенция по заетостта и предвид оставащия кратък срок до края на месец октомври, голяма част от хотелите не успяха да кандидатстват, позовавайки се на спада в оборота през месец септември. Кандидатствайки в месец ноември обаче, те следва да доказват спад през месец октомври, а всички дружества стопанисващи летни хотели не генерират приходи през месец октомври,  хотелите са затворени и съответно не могат да докажат спад. Това моментално ги изключва от мярката”, се казва в писмото до министър Сачева.

Към момента тече третият етап от кандидатстването по мярката за държавната помощ за последните три месеца на годината – октомври, ноември и декември. Крайният срок за подаване на заявления за последните месеци на годината е 15 декември до 17:00 ч, става ясно от публикуваните документи на сайта на Агенцията по вписванията.

С оглед на това, че правителството удължи нейното действие и през 2021 г. вероятно скоро ще бъде обявен и нов срок за кандидатстване за следващия етап от нея.

Затова от БХРА предлагат или да се удължи срокът за подаване на документи за спад през септември или да се направи корекция за критерия за допустимост, като за допустим кандидат да се счита хотелиер, който доказва спад от 20% през месец септември - месецът, предхождащ старта на програмата, вместо да се доказва спад в прихода от 20% за месеца, предхождащ месеца на подаване на заявлението.

„Считаме, че с въвеждането на това изключение, предвид влошената бизнес среда и недостига на финансови средства, работодателите ще имат по-голяма възможност да запазят персонала си. Ако мярката остане в този вид, очакваме хотелиерите да освободят дори и постоянния си персонал през следващите месеци, което не е в интерес на никой”, се казва в писмото на БХРА.

Подкрепи Economic.bg