Бизнесът е подготвен за либерализацията на енергетиката

Индустриалното производство се повишава с 5% през 2015 г., отчете Божидар Лукарски

Бизнесът е подготвен за либерализацията на енергетиката

2015 г. може да се характеризира като година на макроикономическа стабилност. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria министърът на икономиката Божидар Лукарски. 

През третото тримесечие БВП нараства с 2,9%, което рязко контрастира за прогнозата от 1% за 2015 г. и 1,5% през 2016 г., каза Лукарски. Той говори за състоянието на българската икономика и политическа среда, либерализацията на енергийния пазар, ТПТИ и други теми.

В България има готов бизнес, който да развива иновативното мислене и да го имплементира в реални продукти с висока добавена стойност, отбеляза той, подчертавайки, че фокусът на правителството през 2016 г. ще бъде в подпомагане иновациите и развойната дейност.

Либерализацията на енергийните източници ще създаде предпоставки за понижение на цената на електроенергията, заяви министърът. В началото ще има известно покачване, но съм уверен, че бизнесът може да го понесе, тъй като индустриалното ни производство се увеличи с 5% тази година.

България със сигурност ще има повече „положителни емоции“ от ТПТИ. САЩ са голям пазар и ако ЕС се откаже да участва в него, ще стане по-неконкурентоспособен, спрямо източните икономики, каза икономическият министър. Той нарече опасенията, че ГМО продукти могат да попаднат на българския пазар „клишета“.

Коментари: 0