BMW поръча батерии за над 10 млрд. евро

Договорите са до 2031 г.

BMW поръча батерии за над 10 млрд. евро

Снимка: Pixabay

Германският автомобилен производител BMW обяви днес, че е поръчал батерии на стойност повече от 10 милиарда евро (11,07 милиарда долара) от китайския производител на акумулаторни клетки Contemporary Amperex Technology Co (CATL) и Samsung SDI.

BMW заяви, че е увеличила поръчката си от CATL до 7,3 милиарда евро спрямо първоначална резервация, обявена в средата на 2018 г., която беше на стойност 4 милиарда евро. В изявление на компанията се казва, че договорът ще продължи от 2020 до 2031 година.

Автомобилният гигант заяви също, че е подписал и договор за доставка на батерия със Samsung SDI на стойност 2,9 милиарда евро, валиден от 2021 до 2031 година.

BMW допълва, че ще получи необходимия кобалт за производство на клетки от мини в Австралия и Мароко и ще го предостави на CATL и Samsung SDI. Компанията ще достави лития от мини, включително в Австралия.

Автопроизводителят планира да има 25 електрически модела в своето портфолио до 2023 г., като повече от половината от тях ще са изцяло електрически. Компанията очаква продажбите на електрически превозни средства да се удвоят между 2019 и 2021 година.

Автомобилната промишленост в Европа насърчава автомобилите с нулеви вредни емисии като начин за спазване на правилата за чист въздух - промяна на стратегията, която принуждава производителите да преизграждат своите вериги за доставки, за да произвеждат електрически коли, а не с двигатели с вътрешно горене, пояснява Ройтерс.
Коментари: 0