BMW се разделя с 10 000 служители

Гигантът се бори с последиците от кризата и предизвикателствата на новото време

BMW се разделя с 10 000 служители

Снимка: Unsplash

2666 ~ 1 мин. четене
BMW няма да удължи договорите на 10 000 свои служители, заяви източник на компанията пред Reuters в петък. Стъпката идва на фона на опитите на германския производител на автомобили да се справи с кризата и намалените капацитети покрай коронавирусната криза. 

Базираната в Мюнхен компания каза по-рано днес, че е постигнала споразумение със съвета на работниците за пакет от „кадрови мерки за устойчиво бъдеще“, който да помогне за планираното намаляване на наетите. Изготвен е по начин, който да балансира между бъдещата конкурентоспособност на компанията, но и в интерес на служителите.

„Договорихме се за перспективен пакет от мерки, които ще помогнат за подобряване на приходите на компанията в краткосрочен план, но също така ще запазят капацитета ни за иновации в дългосрочен план“, каза Илка Хорстмайер, член на Управителния съвет на BMW AG и отговаряща за човешките ресурси и трудовите отношения в компанията.

Въпросните мерки са няколко – намаляване на работното време и предоставянето на допълнителен отпуск от 6-8 седмици, вместо допълнително плащане. На хората в предпенсионна възраст пък ще бъде предложено да се пенсионират по-рано. 
Подкрепи Economic.bg