БНБ представи монетата от 2 лева

Ще плащаме с нея от 7 декември

БНБ представи монетата от 2 лева

Снимка: Стоян Йотов

8374 ~ 2 мин. четене

БНБ представи днес новата монета от 2 лева, която ще смени хартиената и ще влезе в обращение от 7 декември.

Паричката е с лика на Паисий Хилендарски, който е и на хартиената двулевка.

Вътрешната част на монетата е от жълта сплав, а външният кръг – от бяла. Паричката ще е малко по-голяма от тази от 1 лев.

Тя тежи 9 грама и е с диаметър 26,5 мм. Художественият проект е на Ваня Димитрова.

Смяната на банкнотите от два лева с метални е с цел търсене на по-голяма рентабилност, тъй като металът се изхабява много по-бавно от хартията и не се налага толкова честа подмяна.

Хартиените 2 лева остават законно платежно средство, заедно с монетите от този номинал, като ще бъдат постепенно изтегляни от обращение.

От БНБ започват и информационната кампания за въвеждането на новата монета. Плакати ще бъдат поставени на летища, спирки и други ключови обекти, за да могат хората да се запознаят с новото платежно средство.

Към момента 42 млн. броя банкноти от 2 лв. все още са в касите на банките или в джобовете и портфейлите на хората. 12 млн. броя са отсечените монети. Колко от тях ще бъдат пуснати в началото на обращение, зависи от търсенето.

Ето и пълните данни за монетата:

На лицевата страна на монетата в центъра на вътрешния кръг е обозначена номиналната стойност с цифрата „2”, набраздена с линии. По периферията са изобразени графични елементи от пресечени линии, разположени и във вътрешния кръг, и по външния пръстен. В долната част на монетата е изписан текстът „ЛЕВA”, като буквите започват от външния пръстен и навлизат във вътрешния кръг, а годината на емисията „2015” е разположена върху външния пръстен, вдясно от текста „ЛЕВA”. 

На обратната страна на монетата във вътрешния кръг е разположен стилизиран образ на Паисий Хилендарски и са изписани годините „1722 - 1773”, а върху външния пръстен - текстовете „Паисий Хилендарски” и „България”. 

Техническите параметри на монетата са: емисия – 2015 г.; номинална стойност – 2 лева; метал – двукомпонентна монета; вътрешен кръг от сплав със златист цвят – CuNiZn; външен пръстен от сплав със сребрист цвят – CuNi; качество – гланц; тегло – 9 г; диаметър – 26.5 мм; гурт – редуващи се назъбени и гладки сектори.

Подкрепи Economic.bg