Богатите станаха още по-богати в пандемията

Докато хората продължават да губят доходите си, милиардерите по света продължават да трупат активи

Богатите станаха още по-богати в пандемията

Снимка: Pixabay

4319 ~ 1 мин. четене

Всички сме засегнати от предизвиканата 2020 г., през която пандемията от COVID-19 хвърли в хаос по-голямата част от правителствата, бизнеса и хората по света. Но що се отнася до финансите, някои определено са се справили далеч по-добре от други. Докато американците продължават да губят работата и доходите си, богатите стават по-богати, показват данните, събрани и визуализирани от VisualCapitalist.

По-конкретно, най-богатите американски милиардери са увеличили драстично нетната стойност на активите си благодарение на силните резултати на фондовия пазар.

Между дъното, до което беше достигнал пазарът през март и пиковите му стойности през декември, милиардерите, включени в класацията, са увеличили своето богатство средно с 57%. Интересното е, че това е с около 10 процентни пункта повече от общия ръст на широкия индекс S&P 500 за същия период от време.

Илон Мъск, изпълнителен директор на Tesla, може да се похвали със 129 млрд. долара нетна стойност на активите, което е ръст от 523% за година. Пазарната стойност на производителя на електрически коли скочи много през 2020 г., а дългосрочната оценка на SpaceX – космическата компания на Мъск - се удвои, след като направи някои монументални крачки в частната космическа индустрия.

Джеф Безос, основател на онлайн търговеца Amazon, отчете втория най-висок ръст в нетна стойност на активите си, като увеличението е със 74 млрд. долара. Това не е изненадващо, като се има предвид, че цената на акциите на компанията се е повишила с 69% от началото на 2020 г.

Но Amazon не е единствената фирма, която се възползва от бума на електронна търговия тази година. Други търговци на дребно, като Nike, също са забелязали значителен тласък на онлайн продажбите.

Не само милиардерите от този списък са увеличили своето богатство. Всъщност, по време на пандемията милиардерите са забогатели средно с 27% в световен мащаб. Растежът е изключително силен в сферите на технологиите и здравеопазването.

Подкрепи Economic.bg