Борислав Михайлов победи Бербатов и остава начело на БФС

Разликата между двамата бе само 11 гласа, като 241 футболни отбора подкрепиха дългогодишния ръководител на централата

Борислав Михайлов победи Бербатов и остава начело на БФС

Снимка: БТА

2477 ~ 3 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Борислав Михайлов е новият стар президент на Българския футболен съюз (БФС). Той спечели 241 гласа, докато основният му противник Димитър Бербатов – 230 гласа. Третият кандидат за президент на футболната централа Христо Порожанов е получил 8 гласа.

Право на глас за избор на нов президент на Българския футболен съюз получиха 483 клуба. С 411 гласа „за“ Михайлов бе освободен като президент на БФС, а 72-ма от делегатите гласуваха „въздържал се“.

Промяна ще има. Вие сами ще се уверите, но аз съм много благодарен за това, че ме подкрепихте и за начина, по който се организира конгреса“, обяви Михайлов след преброяването на гласовете.

Преди началото на конгреса собственикът на футболен клуб „Левски“ Наско Сираков обяви, че ще подкрепи Борислав Михайлов, защото „не мога да загърбя лесно едно 40-годишно приятелство“.

По време на речите си преди гласуването Михайлов обяви, че ще бъде предложен проект за изграждане на нов стадион.

Бербатов пък се закани да внесе промени в устава, с които всеки президент на централата да има право на само три мандата. В екипа на Бербатов са бившите му съотборници в националния отбор Стилиян Петров и Мартин Петров. Кандидатурата му бе издигната от ЦСКА, Берое и Пирин, както и от още няколко клуба извън най-високия ешелон на българския футбол.

Припомняме, че до провеждането на конгреса се стигна, след като кандидатът за президент на футболната централа Димитър Бербатов и неговият екип събраха подписка с желанието на повече от една трета от клубовете в системата на БФС. Първоначално Изпълнителният комитет на ръководството на БФС отхвърли подписката като невалидна, но след това Софийският градски съд реши, че тя е правомерна и свика провеждането на конгрес на 12 октомври.

Борислав Михайлов оглави БФС през 2005 г. и изкара четири мандата на поста. През последния си мандат се беше оттеглил от ръководството на футболната централа за година и половина с подадена от него оставка. Това се случи след среща на националния отбор с Англия, която ще бъде запомнена с нацистките поздрави и расистките обиди от страна на публиката в София. Националите на България загубиха и мача с 0:6.

Смяташе се, че тогава все още като премиер Бойко Борисов е поискал оставката на Михайлов, защото тогавашният спортен министър Красен Кралев заяви, че държавата спира финансовата подкрепа за федерацията заради Михайлов.

Часове след оставката му екипи на ГДБОП и Спецпрокуратурата влязоха в офисите на БФС. Акцията продължи около два часа. По неофициална информация са иззети документи, имало е и разговори с футболни съдии. Премиерът Бойко Борисов тогава коментира, че това било дълго планирана акция.

След падането от власт на Борисов през април Михайлов размисли и оттегли оставката си и се върна начело на БФС.

Днешният конгресът започна при липса на прозрачност, като на присъстващите журналисти им бе отказан достъп до залата, в която се провеждаше конгреса. Те можеха да наблюдават конгреса на екрани, но звукът бе спрян. БФС обаче не бе взела предвид факта, че всеки с телефон в залата може да предава на живо във Facebook.

Президентът на "Марица" Христо Христов, който също бе кандидат за президент на БФС, си направи самоотвод. Друг кандидат за президент на футболния съюз – мениджърът Георги Захариев, също се отказа и обяви, че ще подкрепи Димитър Бербатов.Подкрепи Economic.bg