Борисов: Дипломацията е най-важна срещу мигрантите

Според премиера страната ни от години е готова да отблъсне бежанска вълна, но засега успява да я осуети с политика

Борисов: Дипломацията е най-важна срещу мигрантите

Снимка: Министерски съвет

1120 ~ 2 мин. четене
България е изключително добре подготвена, вече години наред, за прилив на бежанци към страната, но за предотвратяването на една такава криза най-важна е дипломацията. Това обясни премиерът Бойко Борисов на председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел.

„Целият регион (Югоизточна Европа) е в подем. Идват много туристи", обясни Борисов и добави, че е важно да бъде проявен разум и да се намери решение за проблемите в региона. „Истината е в политическо и дипломатическо решение. Иначе сме изключително  добре подготвени, години наред, но дипломацията е на първо място", каза премиерът.

Борисов показа на европейските си гости преоборудваната гранична полиция. Той акцентира и върху инфраструктурата, която се изгражда благодарение на европейската солидарност, както и енергийните проекти, по които страната ни работи.

„Моята тактика е за добросъседство и мир. Конфликт в региона означава по-малко инвестиции, по-нисък растеж, по-малко туризъм, притеснени хора", коментира премиерът Борисов пред журналисти на границата. Министър-председателят акцентира върху разумната политика, която води българското правителство. „Работим тихо, дисциплинирано, разумно. Не работим срещу нашите съседи, мисля, че това се оценява високо в Европа", отбеляза още Борисов.

Българският министър-председател обясни, че до момента многократно е изтъквал пред колегите си от Европа значението на диалога и полагането на общи усилия за решаването на проблемите в региона. Според него е ключов балансът между солидарност и отговорност, както и отчитането на спецификите на отделните държави.

Премиерът обърна внимание и на постигнатата по-рано днес договореност с „Газпром". „Благодарение на много добрите преговори и помощта на ЕК, постигнахме цена на природния газ с над 40% по-ниска", заяви Борисов.
Коментари: 0