Борисов и Ердоган ще се срещнат заради мигрантите

Двамата ще обсъдят обстановката в Сирия и ситуацията със засиления натиск заради пуснатите бежанци от Турция

Борисов и Ердоган ще се срещнат заради мигрантите

Снимка: МС

900 ~ 1 мин. четене

Министър-председателят Бойко Борисов заминава за Анкара, където ще проведе среща с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, съобщава БНТ. Основната тема ще бъде обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите. Ще бъдат обсъдени действия, които да допринесат за справянето с кризата и спирането на мигрантския натиск.

В последните няколко дни премиерът разговаря с ръководителите на всички страни около нас. Стана ясно, че България ще бъде домакин и на среща между лидерите в региона и ЕС за решаване на проблемите.

Във вчерашния разговор между Борисов и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен бе отбелязано, че водещ приоритет на ЕК е да даде увереност на Гърция и България, че имат пълната подкрепа на институцията. Изразена бе готовността Комисията да осигури допълнителна помощ на двете страни, включително чрез „Фронтекс" за граничните зони.

По-късно снощи Борисов е разговарял и с канцлера на Австрия Себастиан Курц, както и с гръцкия си колега Кирякос Мицотакис. Те са се обединили около това, че са необходими незабавни дипломатични стъпки с цел спиране на мигрантския поток към Европа.

Коментари: 0