Макрон обеща подкрепа за Гърция и България в мигрантската криза

Турция обяви вчера, че 100 000 души са преминали през южната ѝ граница, Атина отрича

Макрон обеща подкрепа за Гърция и България в мигрантската криза

Снимка: БТА

852 ~ 1 мин. четене

Франция изразява пълна солидарност с Гърция и България и е готова да съдейства за защита на границите на ЕС от пристигащи мигранти. Това заяви френският президент Еманюел Макрон чрез социалната мрежа Twitter.

„Изразявайки пълната си солидарност с Гърция и България, Франция е готова да допринесе за усилията на европейските държави да им предоставят оперативна помощ и да защитят границите си. Трябва да работим заедно, за да избегнем хуманитарна и миграционна криза“, написа Макрон.

Вчера, след спешно заседание на Гръцкия съвет за национална сигурност, правителственият говорител Стелиос Пецас заяви, че бежанската ситуация представлява „активна, сериозна, изключителна и асиметрична заплаха за националната сигурност на страната“.

По-рано гръцкото външно министерство заяви, че Турция провежда дезинформационна кампания и съобщенията за десетки хиляди мигранти, които са влезли в Гърция, са неверни. Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу заяви пред в. „Дейли Сабах” че 100 000 мигранти са преминали границата с Гърция.

Коментари: 0