Борисов обеща развод с НОИ

Няма опасност за коалицията, нека не ме блъфират, обяви той за заканите на РБ за оттегляне от управлението

Борисов обеща развод с НОИ
Решението на прехвърляне на средствата за втора пенсия в НОИ няма да е необратимо. По всяко време хората, които преместят личните си партиди от пенсионен фонд към държавното обществено осигуряване, ще могат обратно да се върнат към втория стълб на пенсионната система. Това обяви премиерът Бойко Борисов в предаването "Панорама" на БНТ. Той се ангажира да въведе промяната, като изтъкна, че това е единственият аргумент на коалиционните партньори на ГЕРБ в управлението, с което е съгласен по темата за промяната на пенсионната система.

Не се страхувам от разпадане на управляващата коалиция, коментира Борисов по повод изявленията на хора от Реформаторския блок, че до дни се свиква председателски съвет на формацията, на който ще се реши дали да останат в управлението. Това стана, след като днес ГЕРБ, подкрепени от гласовете на ДПС и БДЦ приеха спорната поправка парите от личните партиди в пенсионните фондове да могат да се прехвърлят в НОИ.

Обичам мира, но винаги съм готов за война. Всеки ден можем да идем на избори. Но никоя от другите партии няма изгода от нови избори, затова нека не ме блъфират, коментира Борисов.

Той изтъкна, че се чувства обиден от това, че от РБ са обявили, че ГЕРБ се коалира с ДПС. А те не влязоха ли днес в коалиция с БСП, попита премиерът, визирайки това, че реформаторите и левицата гласуваха против предложените промени. Борисов подчерта, че за два извънредно важни закони ГЕРБ е получила подкрепата на ДПС - за запазването на плоския данък и за бързото отчуждаване на земите, през които ще минат магистралите. И лично съм благодарил на г-н Местан за това, каза министър-председателят.
 
Той допълни, че е разпоредил на депутатите си да направят парламентарна проверка на дейността на пенсионните фондове и Комисията за финансов надзор, включително по издаването на лицензи.

Борисов обяви, че ще продължи диалога с останалите партии в парламента по пенсионната реформа и ще изслуша аргументите му, но досега не са го убедили в правотата си, за разлика от експертите на ГЕРБ, на които той имал доверие. Ако те ме убедят, че грешим, ще се поправим. Но къде е грешката ни, сега аз не мога да я видя, коментира той, като за пореден път обяви, че не е редно използването на думата национализация по отношение на решението за прехвърляне на личните партиди в НОИ и че "никой няма да пипа парите на хората".

В края на гостуването си Борисов обърка името на американския държавен секретар Джон Кери, като подчерта че преди дни е получил поздравления от него за кабинета, наричайки го "Джим Кери" (б.р. - името на популярен актьор).
Коментари: 0