Рублата възстанови позиции

Високите лихви, недостатъчната ликвидност и поскъпването на петрола коригираха руската валута с около 35% от дъното във вторник

Рублата възстанови позиции
Автор: Стилиян Гребеничарски

Рублата се стабилизира в края на работната седмица, след като изтеглянето на ликвидност от Руската централна банка започна да дава резултати, пише Bloomberg.

Руската валута възстанови около 35% от стойността спрямо щатския долар през последните три дни, след като на 16 декември достигна рекордно ниски нива от 79,17 рубли за долар. Това предизвика управителят на централната банка Елвира Набиулина да предприеме най-рязкото покачване на основната лихва от фалита на страната през 1998 г. насам. Тя бе повишена от 10,5 до 17%, за да спре свободното падане на местната валута.

В резултат руските банки, които са и без това изолирани от западни капитали, на практика загубиха и достъпа си до вътрешно финансиране. Междубанковата лихва по овърнайт депозити се удвои от началото на месеца и достигна в четвъртък средно 27% - най-висока от поне осем години. Анализатори посочват, че стабилизирането на рублата на ниво от наполовина по-ниска покупателна способност в сравнение с 2012 г., ще е на цената на сериозен спад в икономиката. В допълнение на това, няма гаранции, че мярката ще е устойчива при продължаващо поевтиняване на петрола.

Като олицетворение на ликвидния недостиг, вчера руска банка се съгласи на годишна лихва от 38,3%, за да придобие цялото предложено от централната банка количество 150 млрд. рубли под формата на 10-дневен депозит. За да контролира паричното предлагане в желаните граници, Bank of Russia предостави общо 488 млрд. рубли под формата на репо сделка със срок от три дни.

На безпрецедентно дълго продължила пресконференция, пред над 1000 журналисти, руският президент Владимир Путин бе категоричен, че централната банка действа правилно и изрази увереност скоро кризисната ситуация да бъде преодоляна. Според него, спадът в икономиката няма да е драматичен, а ще е контролиран и ще продължи вероятно до 2017 г.

Търговията приключи вчера при 59,0044 рубли за долар или с 4,25% под стойността в началото на деня. Рублата пък поскъпна с близо 5,6% до 0,017 долара.


Успокоение имаше и на капиталовия пазар в Москва. Деноминираният в долари RTS индекс добави 0,13%  до 765,92 пункта, след като на 16 декември отбеляза годишно дъно от 629,15 пункта. Въпреки това, само от началото на годината, той е загубил близо 44% от стойността си.


В същото време, петролът поскъпна значително. Брентът  с доставка през февруари добави над 5% до 62,3 долара за барел, а американският лек суров петрол – 4,5% до 56,55 долара.

Коментари: 0