Парламентът прие бюджета за 2015 г.

Заложеният дефицит е за над 2,3 млрд. лв.

Парламентът прие бюджета за 2015 г.
Автор: Стилиян Гребеничарски

В заседание продължило около 17 часа до късно снощи, Народното събрание прие на второ четене рамката на държавния бюджет за 2015 г.

От 116 присъствали представители, 106 бяха „за“, четирима – „против“, а шестима се въздържаха. Парламентарната група на БСП прекрати участието си заседанието след приемането на скандалните промени в Кодекса за социално осигуряване, даващи възможност за прехвърляне на средства от задължителните универсални пенсионни фондове към НОИ.

Общите заложени приходи в него са за 18,235 млрд. лв., от които данъчните са 16,604 млрд. лв., неданъчните – 1,630 млрд. лв., а помощите и даренията – близо 98 млн. лв. Планираните постъпления от ДДС са 7,741 млрд. лв., тези от акцизи – 4,180 млрд. лв.,  а тези от данъци върху доходите на физическите лица – 2,754 млрд. лв.

Разходите по държавния бюджет са за 9,127 млрд. лв., от които текущи са 8,164 млрд. лв. 70 млн. лв. са заделени за непредвидени разходи, свързани с предотвратяване и преодоляване на последици от природни бедствия. 10,437 млрд. лв. са трансферите от бюджета. От тях 2,486 млрд. лв. са за общините, 5,053 млрд. лв. ще отидат за покриване на дефицита в Националния осигурителен институт, а 1,020 млрд. лв. ще бъдат за НЗОК.

Малко над 410 млн. лв. отиват за висшите учебни заведения, а 1,004 млрд. лв. отиват за Националния фонд за разплащания по проекти, финансирани от Европейския съюз. Вноската на страната в бюджета на ЕС е в размер на 979,871 млн. лв.

Тези показатели оформят дефицит на публичните финанси от над 2,309 млрд. лв., което според прогнозите за икономическия растеж би се вместило в рамките на изискваните от Европейската комисия 3% от Брутния вътрешен продукт.

„Нямам претенции това да е добър бюджет, но е възможният бюджет. И да стане по-добър, зависи от всички“, коментира в пленарна зала министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от БГНЕС и благодари на всички депутати, които бяха в залата, както и на всички парламентарно представени партии и политически сили, които подкрепят правителството на Бойко Борисов.

Според Горанов, „Бюджет‘2015 гарантира не просто "отпушването" на еврофондовете, не само максимално възможния социален баланс в обществото, той дава перспектива. Има перспектива и държавните функции ще се изпълняват и през 2015 г., може би с по-малко ресурси, но това означава по-ефективно", допълни той. По думите му,“днес се съсредотичихме върху дебата върху цифрите и съществува риск да загубим смисъла. Смисълът на създаване на правителство беше да върнем държавата към нормалността.“

Малко преди 19:30 часа снощи, въпреки призивите за преосмисляне от работодателски организации, икономисти, финансисти, браншови организации във финансовия сектор и протестите около парламента депутатите от ГЕРБ и ДПС гласуваха скандалните пенсионни промени, с които се дава възможност за прехвърляне на личните партиди на родените след 1959 г. от частните универсални пенсионни фондове към НОИ, а младежите, навлизащи на пазара на труда бяха поставени в позицията на мълчаливо съгласие с този процес. 120 депутатите бяха "за", 53 бяха "против", 35 се въздържаха. "За" гласуваха 82 от ГЕРБ, 33 от ДПС, 3 от БДЦ и двама независими. От парламентарната трибуна съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок, Радан Кънев, реагира остро на решението, определяйки го като плод договорка между ГЕРБ и ДПС. Всички 23 народни представители на реформаторите гласуваха против. Същото сториха и от другите две сили, подкрепящи правителството – Патриотичният фронт и АБВ. Четирима от БСП гласуваха „против“, а останалите се въздържаха.

Коментари: 0