Борисов отлага посещението си в Будапеща заради Харманли

Според него бунтът може да е организиран отвън

Борисов отлага посещението си в Будапеща заради Харманли
240 ~ 2 мин. четене

Премиерът Бойко Борисов отложи планираното за днес посещение в Унгария заради възникналото напрежение в Регистрационно-приемателния център в Харманли.

Тази нощ той посети Харманли и коментира създалата се ситуация. Според него е възможно бунтът да е организиран отвън, тъй като всички мигранти имат телефони и самите те са пускали снимки в социалните мрежи. 

"Мрежите на ИДИЛ много внимателно следят Facebook. Много внимателно следят и това, което излиза по новините. Обикновено там, където има такива остри сблъсъци, винаги има терористичен акт", подчерта Борисов. 

Той е категоричен, че ще бъдат повдигнати обвинения на всички, които са извършили вандалски действия в бежанския лагер. По думите му това са лица между 15 и 30 години, предимно от Афганистан и Пакистан. 

"Много е трудно да се установи самоличността им дори. Докато установим дали са тези хора с тази самоличност, за да влязат в съдебни процеси, е един дълъг, тягостен и много труден процес", коментира още премиерът в оставка. 

Според него изходът от ситуацията е да се спре войната и да се намери къде да се екстрадират тези хора и кой ще ги приеме там. "За началото на декември сме поръчали самолет за Афганистан да почваме екстрадацията", заяви той. Борисов каза още, че всички, които са се държали брутално и са нарушили обществения ред, ще бъдат преместени в бежански лагери от затворен тип. 

От рано тази сутрин в Министерския съвет министър-председателят провежда съвещание, на което за оперативната обстановка, предприетите и набелязаните допълнителни мерки докладват министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, заместникът й Филип Гунев, зам.-главният комисар на МВР Георги Арабаджиев, зам.-директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Тодор Гребенаров и началникът на отбраната генерал Константин Попов.

В заседанието, което продължава и в момента, участват и вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на финансите Владислав Горанов. 

Подкрепи Economic.bg