Борисов побърза да поздрави Ердоган за победата му на изборите

Убеден съм, че изразената воля на турския народ ще бъде основа за стабилното и консолидирано развитие на Турция във всички области, е казал българският премиер

Борисов побърза да поздрави Ердоган за победата му на изборите
Министър-председателят Бойко Борисов поздрави в телефонен разговор президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган за изборната победа при провелите се вчера предсрочни президентски и парламентарни избори в южната ни съседка. Той направи това още преди Висшата избирателна комисия да бе обявила официално победата на Ердоган късно снощи.

„Убеден съм, че изразената воля на турския народ ще бъде основа за стабилното и консолидирано развитие на Турция във всички области“, заяви българският премиер. Той изрази удовлетворение от засилените контакти между България и Турция в последните години и посочи, че разчита активното двустранно сътрудничество да продължи. „Вярвам, че заедно ще работим за укрепване на връзките между нашите две страни в областта на миграцията, както и за мира и стабилността в региона“, каза още Бойко Борисов.

По телефона той е запознал Ердоган с позицията, която вчера заяви пред европейските лидери в Брюксел, че споразумението с Турция трябва да продължи, за да бъде преодоляна мигрантската криза и че за пореден път е настоял ЕС да изплати останалата част от договорените средства.

Турският президент благодари на българския премиер и е изразил надежда за още по-успешно партньорство между двете държави.

Късно снощи турският ежедневник Hurriyet съобщи, при 97% преброени гласове, че президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) са победители на президентските и парламентарни избори в страната.

За преизбрания турския президент са гласували 52.6% от избирателите, на второ място остава кандидатът на Републиканската народна партия Мухарем Индже с 30.8%, на трето място се изкачва Селахатин Демирташ от Демократическата партия на народите с 8.2%, а четвърта остава Мерал Акшенер от „Добрата партия“ със 7.4% от гласовете.

Сред партиите на парламентарните избори победител е Партията на справедливостта и развитието с 42.4%, на второ място остава Републиканската народна партия с 22.7%, а Демократическата партия на народите се изкачва до третото място събирайки 11.4% от гласовете. На четвърто място остава Партията на националното действие с 11.2% от гласовете, а на пето е „Добрата партия“ с 10.1%.

...

Коментари: 0