Борисов предупреди здравния министър да внимава със заповедта за маските

Премиерът вече подкрепя носенето на защитни средства, но иска категорично да не се носят по улици и паркове

Борисов предупреди здравния министър да внимава със заповедта за маските

Снимка: МС

Настоявам в нея (заповедта за задължително носене на маски на открито – бел. ред.) да бъде описан всеки един детайл. Точно и ясно трябва да се обясни на хората, че когато човек върви сам по улицата, кара колелото, разхожда се в парка или е на открити места, където няма струпване, не е необходимо да носи маска. Ако иска – може да го стори, но по негово желание.

Това е първият коментар на премиера Бойко Борисов след вчерашната заявка на здравния министър проф. Костадин Ангелов, че от утре всички ще трябва да носим маски на открито. Това предизвика остри реакции в обществото, тъй като още стоят спомените от пролетта, когато полицията глобяваше за хора в парка и неносене на маски по улиците.

В тази връзка Борисов „разпореди“ на здравния министър Костадин Ангелов много точно в заповедта да се опише кога трябва да се носи маска на открито.

Вчера Ангелов заяви, че решението да се носят маски на открито е взето след разговори с двата експертни съвета. Днес здравният министър трябва да подпише заповедта, като ще стане ясно дали ще се съобрази с „разпореждането“ на премиера към медицинското решение.

„Болниците са претоварени в момента, пациентите с Covid-19 са все повече, заразява се медицински персонал. Трябва да мислим и за лекарите, които са на първа линия“, изтъкна министър-председателят Борисов. Според него много държави в Европа са въвели задължителни маски, „в сила са извънредни положения, затворени са училища, ресторанти, обекти“.

„Ние искаме на базата на убеждението и със стриктен контрол да запазим живота на медицинския персонал, на всички служители на първа линия в битката с COVID-19 и на всички български граждани“, посочи премиерът Борисов.

Затова днес правителството обезпечи доставките на лекарствения продукт ремдeсивир, с които се осигурява лечението на пациентите с COVID-19 до края на март 2021 г.

Коментари: 0