Борисов прелетя над „Хемус“, за да се похвали със строежа

Виждаш ли долу работните пчелички? Нашите строители работят на световно ниво

Борисов прелетя над „Хемус“, за да се похвали със строежа

Снимка: Facebook/Бойко Борисов

Министър-председателят Бойко Борисов днес проведе една от обичайните си инспекции на автомагистрала „Хемус“. Този път обаче вместо от неговия джип, инспекцията се проведе по въздух. Той, заедно със зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и министъра на финансите Кирил Ананиев, инспектираха строежа на аутобана.

Българите да знаят - нашите строители работят на световна класа. Виж го какъв мост, за да може след това да се минава за минути. Виждаш ли долу работните пчелички колко камиони валят и колко строители има и това е за десетилетия напред да има връзка към Севера и Северозапада", обърна се министър-председателят към Кирил Ананиев.

„Погледнете през какви терени. Приятно ли е така като гледате? Снимайте!“, заръча още той на финансовия министър.

Това е вторият пореден ден, в който Бойко Борисов се хвали с автомагистрала „Хемус“. Вчера премиерът написа статус във Facebook профила си, в който казва, че строителството се осъществява „на много бързи темпове“, а днес реши и да покаже напредъка по въздух.

Според последните разчети и правителствени обещания магистралата, свързваща София и Варна, трябва да е готова през 2024 г. За целта от излишъка в бюджета за 2018 г. бяха пренасочени 1.35 млрд. лв. по сметката на регионалното министерство за бъдещото строителство на 134 км от магистралата от "Боаза" до Велико Търново. След това без конкурс и обществена поръчка бе избрана държавната "Автомагистрали" за строител, която обаче няма капацитет да поеме подобен проект и сега наема служители и техника от частни компании, за да изгради магистралата. Същото упражнение беше направено и през 2019 г., когато от излишъка бяха заделени по същия начин 1.38 млрд. лв. за изграждането на последните 89 км от недостроената магистрала.

Строежът на „Хемус“ е приоритет на правителството, е казвал многократно Борисов. Сега той не пропуска възможност да изтъкне това, както и че строежът й е много труден. На една от редовните си инспекции дори заяви, че Discovery трябва да направи филм за строителството на аутобана.

В Discovery тея предавания, където са за строежите, си заслужава да го видят този строеж, каза той преди няколко месеца.

В края на днешната си инспекция Бойко Борисов каза още, че за четирите години на мандата на правителството са похарчени 2.2 млрд. лв. за строителството на "Хемус".

Коментари: 0