Boyhood е големият победител на тазгодишния \"Златен глобус\"

И звездите подеха символичния лозунг \"Аз съм Шарли\"

Boyhood е големият победител на тазгодишния \
Тазигодишният голям победител в 72-ите престижни филмови награди "Златен глобус" се казва Boyhood. Лентата за подрастващото поколение, който е сниман в продължение на 12 години, взе "Златен глобус" за най-добра филмова драма, за най-добра поддържаща женска роля за Патриша Аркет и за режисьор за Ричард Линклейтър.

Церемонията събира елита на Холивуд и бе белязана не само от обичайната пищност и блясък, но и от солидарността с френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо", който преди броени дни стана жертва на кърваво нападение от ислямисти.

Част от звездите подеха символичния лозунг "Аз съм Шарли", а в един момент всички в залата станаха на крака и започнаха да аплодират.

Соченият за фаворит Birdman, събрал 7 номинации, не отговори на очакванията. Лентата за популярен в миналото филмов герой, който се опитва да постави пиеса на Бродуей, получи две награди – за Алехандро Гонзалес Иняриту, който взе статуетка за най-добър сценарист, и за Майкъл Кийтън – за най-добър актьор във филм, мюзикъл или комедия.

Отличието за най-добър актьор във филмова драма отиде при Еди Редмейн за превъплъщаването му в брилянтния британски физик Стивън Хокинг в лентата "Теорията на всичко". Ейми Адамс получи "Златен глобус" за най-добра актриса в комедия или мюзикъл за ролята си във филма "Големи очи". Джулиан Мур взе "Златен глобус" за най-добра актриса във филмова драма за ролята си в "Все още Алис".

Филмът "Гранд хотел Будапеща" на режисьора Уес Андерсън взе "Златен глобус" за най-добра комедия или мюзикъл.

"Златен глобус" за най-добър чуждоезичен филм получи руският "Левиатан" на режисьора Андрей Звягинцев. "Как да си дресираш дракон 2" грабна приза за най-добър анимационен филм.

В телевизионните категории, "Транс родител" получи "Златен глобус" за най-добър сериал, мюзикъл или комедия. Кевин Спейси получи "Златен глобус" за най-добър актьор в телевизионна драма за "Къща от карти".
Коментари: 0