BP купува ключови шистови активи от BHP Billiton за $10.5 млрд.

Сделката включва Пермския басейн – най-голямото петролно находище в САЩ

BP купува ключови шистови активи от BHP Billiton за $10.5 млрд.

Снимка: BP

508 ~ 2 мин. четене

Една от най-големите компании за нефт и газ в света BP Plc се е споразумяла за покупката на континентални шистови находища в САЩ от англо-австралийския минен гигант BHP Billiton.

Сделката възлиза на 10.5 млрд. долара, което я прави най-голямата за BP от 1999 г. насам. Половината от сумата ще бъде платена в момента на приключване на транзакцията, а салдото – на шест равни дялове в рамките на шест месеца след приключването й, според прессъобщение от BP.

Сделката включва активи в Пермския басейн – най-голямото петролно находище в САЩ и шистови находища в Eagle Ford и Haynesville в Тексас и Луизиана.


Изследваните запаси от въглеводороди в придобитите находища се оценяват на 4.6 млрд. барела нефтен еквивалент. Със сделката добивът на BP ще се увеличи със 190 хил. барела нефтен еквивалент на ден ще осигури растеж през следващото десетилетие. В момента компанията произвежда около 744 хил. барела в САЩ, в това число 320 хил. барела в Мексиканския залив, 109 хил. в Аляска и около 315 000 хил. в други части на САЩ.

Главният изпълнителен директор на BP Бърнард Лоуни заяви: „Току-що получихме достъп до някои от най-добрите площи в някои от най-добрите басейни в САЩ и смятам, че имаме един от най-добрите екипи в бранша, за да ги разработим”.

BHP ще разпредели печалбите от продажбата на активи сред акционерите. „Ще потвърдим как и кога ще се случи това, при приключването на сделките”, съобщи дружеството.

BHP официално обяви плановете си да продаде операции за добив на шистов нефт и газ през август 2017 г., като отбеляза, че този бизнес не е основен за компанията, а също така не съответства на дългосрочната стратегия.

Подкрепи Economic.bg