Brexit и терористичните атаки удариха бизнеса на EasyJet

Компанията с драстичен спад на приходите

Brexit и терористичните атаки удариха бизнеса на EasyJet

Превозените пътници на EasyJet са се увеличили с 5,8% до 20,2 милиона, в резултат на увеличаване на капацитета с 5.5% до 21.9 милиона места и нарастване на затовареността на полетите с 0.3 процентни пункта до 92.0%, съобщиха от компанията.

Общият приход от място обаче е намалял драстично с 8,3% при постоянна валута или със 7,7% на отчетна база до £54.54 (брит. лири) за едно място, в следствие на Brexit. Общо приходите за тримесечието са намалели с 2,6% до £1,196 милиона, като увеличения от компанията капацитет със самолетни места е повлиян от общия пазарен капацитет и анулациите в резултат на външни събития.

Търговското и оперативно представяне през тримесечието е повлияно от терористичната атака в Брюксел и трагедията с Egyptair, както и от смущения в дейността заради стачки на въздушния контрол, засилен трафик на летищата, затваряния на пистата на летище Гетуик и неблагоприятни метеорологични условия, довели до 1, 221 анулации.

Подобрения в обслужването на клиентите и други инициативи за управление на приходите са спомогнали да се стимулират резервациите, което е частична компенсация за въздействието на смущенията и други външни фактори.

Силният контрол на разходите както и разхода за едно място с включени горивата, се е подобрил с 3.8% при постоянна валута, поради ниските цени на горивата и политиката по стриктно следене на разходите. Разходът на авиокомпанията за едно място, без горивата и при непроменен валутен курс, е бил относително постоянен по време на тримесечието, въпреки допълнителните разходи от £20 милиона за прекъсвания в дейността.

Коментари: 0