Brexit ще е последната криза за ЕС

Всяка система се развива чрез кризи, смята социологът Кънчо Стойчев

Brexit ще е последната криза за ЕС
236 ~ 1 мин. четене

Ако Европейският съюз не преодолее напускането на Великобритания, това може да се окаже последната криза за него, коментира пред Нова телевизия социологът Кънчо Стойчев. Спроед него кризите са много, така че това не е поредната, а последната криза. 

"Това, което се случва в крайна сметка, е за добро. Всяка система се развива чрез кризи. Това е поредната криза в Европейския съюз, която той трябва да преодолее по някакъв начин, иначе няма смисъл да съществува самия ЕС – и гръцката криза, и миграцията, и сега Великобритания. Истината е, че Великобритания непрекъснато поставяше условия, които забавяха един процес на по-голяма интеграция", коментира от своя страна Любен Дилов-син.

"Ако утре Германия и Франция поставят въпроса да създаване на една мощна свръхдържава с обща данъчна, митническа политика и законодателство и кажат: „Решавайте къде сте!”, в България ще се завихрят големи процеси, не само по линията русофилства, русофобства и национализъм. Ето, няма и седмица, те ще представят на Вишеградската четворка своя план и ще ги питат какво мислят. Натискът е и върху другите държави", допълни той.

За Кънчо Стойчев напускането на ЕС на само от още една страна ще доведе до объркване. „Ако ЕС не се събуди, не добие ново лидерство, ново начало, в рамките на година-две ние ще се вдигнем напред в класацията. Много Достатъчно е още една страна да напусне, за да се обърнат нещата. Не е необходимо нови три страни да напускат, но следващият случай вече ще е фатален", прогнозира социологът. 

Подкрепи Economic.bg