Brexit спасява Великобритания от „полицейщината“ в интернет

Обединеното кралство няма да приложи спорната Директива за авторски права

Brexit спасява Великобритания от „полицейщината“ в интернет

Снимка: Unsplash

884 ~ 2 мин. четене
Обединеното кралство няма да приложи спорната Директива за авторското право на Европейския съюз, след като напусне общността в края на тази седмица. Това каза министърът на университетите и науката Крис Скидмор, цитиран от BBC. 

Приетата миналата година директива предизвика остри реакции сред част от бизнеса, тъй като тя предполага вменяване на отговорност у фирмите, ако не успеят да премахнат съдържание, защитено с авторски права, качено от потребителите. 

Държавите членки в ЕС имат срок до 7 юни 2021 г. да приложат новите реформи, но дотогава Обединеното кралство ще е напуснало Блока. Очаква се Brexit най-накрая да стане факта – тази седмица, на 31 януари. 

Парадоксът е, че Великобритания е сред 19-те държави, първоначално подкрепили закона. Директивата бе финално гласувана от Европейския съвет през април 2019 г. 

Ужас за интернет

Авторското право дава възможност на творците да защитят използването на създаденото от тях съдържание. 

Новата европейска директива визира конкретно услугите за онлайн споделяне и как оригиналните произведения се разпространяват. Тя се фокусира конкретно върху дигитални платформи, даващи възможност за разпространение на съдържанието от потребителите, като YouTube и SoundCloud например.  

Член 13 (впоследствие преномериран на Член 17) се оказа един от най-стресиращите за интернет общността, тъй като той поставя под въпрос бъдещето на свободното споделяне на мемета и GIF файлове, които биват създавани от потребителите, но на база на защитени с авторски права цени от филми и телевизионни предавания. 

Критиците твърдят, че член 13 ще направи почти невъзможно да се качи дори най-малката част от защитена с авторски права творба във Facebook, YouTube или друг сайт. Опасенията са, че за филтрирането на информацията ще се грижат софтуерни програми, базирани на изкуствен интелект, които съвсем не са достатъчно съвършени. 

Промени в закона през 2019 г. направиха меметата безопасни „за целите на цитирането, критиката, разглеждането, карикатурата, пародията и компилациите“.

Самият британски премиер Борис Джонсън разкритикува закона през март, твърдейки, че той е „ужасен за интернет“. 

Google поде свирепа кампания срещу промените, аргументирайки се с това, че те ще „навредят на европейската творческа и дигитална индустрия“ и „ще променят мрежата, както я познаваме“. Шефът на YouTube Сюзън Войчицки предупреди, че потребителите в ЕС може дори да бъдат „отрязани“ от видео платформата.
Коментари: 0