Брилянтният ход на Apple, който ще прикове потребителите към iPhone

Компанията търси нови бизнес ниши и продължава да запълва екосистемата си от продукти и услуги

Брилянтният ход на Apple, който ще прикове потребителите към iPhone

Снимка: Apple.com

Продажбите на iPhone, а и лоялността на феновете към бранда, напоследък спадат. Компанията обаче търси нови бизнес ниши за развитие, така че да задържи потребителите си, а защо не и да ги прикове още повече към себе си. Най-новият продукт на гиганта – кредитната карта Apple Card, която идва с подкрепата на Goldman Sachs, може би ще изиграе точно тази роля, смятат от Business Insider. 

След като през 70-те направи революция при компютрите, а през 2007 г. - при смартфоните, сега технологичната компания навлиза смело във финансовия сегмент, лансирайки собствена кредитна карта. 

Мнозина се питат защо ѝ е на Apple да прави тази крачка. Отговорът, според Бен Гилбърт от Business Insider, се крие именно в продажбите на iPhone.  

Физическата метална Apple Card е аналоговото разширение на Apple Pay – услугата, позволяваща на потребителите да свържат дебитните и кредитните си карти към своя iPhone, така че да могат да плащат с телефона си, без да се налага да вадят портфейла си. 

Издаването на физически носител не е задължително, макар картата да издържа на всички високи стандарти на Apple за визия – тя е от титан, гравиран лазерно. 

Най-важното от всичко обаче е това, че Apple Card може да се използва само с iPhone – независимо дали иска, или не физическата пластика. Единствените хора, които могат да се регистрират в платформата и да използват Apple Card, са собствениците на смартфони на компанията. 

На пръв поглед това ограничава Apple да лансира продукта си до по-ограничен брой потребители, но от друга страна, компанията не прави кредитната си карта, за да се конкурира с други издатели на такива. Съществуването ѝ е обосновано от идеята „да държи хората приковани към iPhone”, пише изданието.  

Apple от години създава своя екосистема от продукти и кредитната ѝ карта е поредният, който цели да обогати средата и да пристрасти потребителите към бранда още повече. 

„Плащате за Apple Music? За iCloud? Някога сте купували нещо в iTunes или в App Store? Или може би сте потребител на iMessage?”, пита реторично авторът и напомня, че  всички тези услуги всъщност са основополагащи за екосистемата на Apple и са критично важни за задържането на потребителската база. 

Тъкмо в това е хватката на Apple. И всеки собственик на iPhone, който някога е обмислял преминаване към Android, без съмнение ще се сети, че всичко закупено досега няма как да бъде прехвърлено. То си остава iOS акаунта. За мнозина това може да се окаже достатъчно, за да се откажат от миграцията. 


Сега към цялата плеада удобства се прибавя и Apple Card. „Това е новата кука на Apple, която има за цел да ви задържи в екосистемата на Apple, така че да продължавате да купувате и използват iPhone“, пише изданието. 

„Apple Card е блестящ бизнес ход в епоха, в която смяната на телефони е по-лесна от всякога“, казва още авторът. В наши дни базовият iPhone струва 1000 долара, Google продава конкурентно устройство за 400 долара, Samsung има купища модели в арсенала си, а все повече са и алтернативните китайски марки, чиито телефони стават все по-добри. 

Apple ясно осъзнава това и спадът на продажбите на iPhone е отражение на новите реалности. Ето защо продукти като Apple Card са силен ход за компанията да запази 900-те милиона потребители, които вече има. 

Досегашните „куки“ на Apple за съществуващите потребители на iPhone са услуги като Apple Music и iMessage. Според изданието, кредитната карта ще е най-силната – тя е луксозна, титаниева и истински премиум продукт, присъщ на компанията. „Apple Card епредназначена да демонстрира благосъстояние“, пише авторът и сравнява кредитната карта като еквивалент на това да управляваш Ferrari. 

За повечето потребители Apple Card не се конкурира със съществуващите програми за кредитни карти, а и предимствата ѝ са оскъдни. И това е поредният парадокс на Apple – има по-добри опции на пазара, но потребителите откриват друг смисъл и добавена стойност в Apple Card, както и в останалите продукти на компанията. 
Коментари: 0