Британската инфлация се изкачи до 10-годишен връх

Основната причина за ускоряването са по-високите сметки за електроенергия

Британската инфлация се изкачи до 10-годишен връх

Снимка: Twenty20

648 ~ 3 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Инфлацията в Обединеното кралство се изстреля до 10-годишен връх миналия месец, след като енергията за домакинствата поскъпна осезаемо. Актуалните данни идват в подкрепа на очакванията, че Банката на Англия (BoE) ще увеличи основните лихви следващия месец, предава Reuters.

Потребителските цени са се увеличили с 4.2% на годишна база през октомври след ръст от 3.1% през септември. Както BoE, така и икономисти в анкета на Reuters – никой от които не е очаквал подобно голямо увеличение – прогнозираха нивото на инфлация да достигне 3.9%.

Днешните данни за инфлацията ще засилят решимостта на Банката на Англия да действа“, коментира Йаел Селфин, главен икономист в KPMG UK.

Паундът поскъпна до едномесечен връх спрямо долара и 21-месечен такъв спрямо еврото, след като бяха оповестени данните.

Финансовият министър Риши Сунак изтъкна, че нарастващата инфлация не е само британски проблем. Той каза още, че правителството предприема действия, чрез които да компенсира удара върху покупателната способност, въпреки че междувременно намалява по-голямата част от спешните си мерки, наложени заради коронавируса.

Темпът на инфлацията поставя Великобритания на средни позиции на фона другите страни от Г-7, докато инфлацията в САЩ сега се ускори над 6%.

Националната статистическа служба заяви, че сметките за енергия на домакинствата са били най-големият двигател на инфлацията след вдигането на регулаторните ограничения миналия месец. Цените за газ, плащани от потребителите, са скочили с 28.1% през октомври на годишна база, показват изчисленията.

Британските енергийни доставчици се борят с покачващите се цени на газа на едро, довели до фалита на редица енергийни компании. Ситуацията принуди над 2 милиона клиенти да сменят доставчика си – често с такива, предлагащи услугата по-скъпо. 

BoE – чиято цел за инфлация е 2%, заяви, че по-високите разходи за заеми не могат да повлияят на цените на енергията. Тя обаче е обезпокоена, че високите нива на инфлацията може да засегнат доверието на обществото към нея.

Прогнозите на банката от този месец показват, че тя очаква инфлацията да достигне около 5% през следващите месеци.

Очаква се BoE да стане първата от големите централни банки в света, които ще повишат основните си лихви, откакто пандемията от коронавируса помете глобалната икономика. Инвеститорите и икономистите все повече смятат, че това ще се случи още на срещата на 16 декември.

В понеделник управителят на BoE Андрю Бейли заяви, че се чувства „много некомфортно“ относно прогнозите за инфлацията и че вотът му да запази лихвите без промяна по-рано този месец – нещо, с което шокира финансовите пазари – е бил на ръба.

Във вторник данни за пазара на труда в страната сигнализираха за възстановяване – дори след края на държавната програма за платен отпуск. Това също е ключов фактор в решението на банката за ливхите. 

Робърт Олстър, главен инвестиционен директор в Close Brothers Asset Management, предупреждава да не се приема за даденост повишаването на лихвите от BoE другия месец.

„В крайна сметка въздействието на нарастващата инфлация върху потребителските разходи и доверието ще бъде критична мярка за стабилност и ще определи колко ястребово настроена трябва да бъде Банката“, каза той. И добави, че „може да видим покачването на лихвите да започне през 2022 г.“

В данните от сряда се виждат сигнали, че инфлационният натиск ще продължи. Цените, начислявани от заводите, са се увеличили с повече от очакваното – 8% в сравнение с октомври 2020 г., което е най-големият им ръст от 2011 г. насам. Производствените разходи на индустриалците са скочили с 13%, което е най-бързият темп от 2008 г., показват още данните.

Подкрепи Economic.bg