Британски университети защитават правата на гражданите след Brexit

Те изготвиха списък с 10 искания към Тереза Мей

Британски университети защитават правата на гражданите след Brexit
Водещи университети във Великобритания изготвиха списък с 10 искания към британския министър Тереза Мей, свързани с правата на гражданите след излизането на страната от Европейския съюз, предадоха световните медии.

Висшите учебни заведения, сред които се нареждат Оксфорд и Кеймбридж, пишат до министър-председателя на Обединено кралство, че правителството трябва да разгледа сегашните си планове за правата на гражданите във Великобритания след Brexit, тъй като могат да навредят на образователния сектор на страната. 

Университетите настояват за повече яснота относно плановете на правителството на Тереза Мей, свързани с гражданите на Европейския съюз. Те призовават за отмяна на предложението на Мей всички граждани да подават молба за престой, включително и децата. Висшите учебни заведения предлагат гражданите на ЕС, които са в страната, автоматично да получават право на престой във Великобритания. 

Сред останалите искания е преразглеждане на плановете за отмяна на правото на пребиваване на хора, които са били в чужбина за повече от 2 години. 

"Тази позиция на правителството на Великобритания по преговорите, тази липса на яснота предизвиква голямо безпокойство у гражданите на ЕС в нашите университети и влия на възможностите ни да приемаме на работа талантливи служители от ЕС", се посочва още в мотивите на университетите. 

Припомняме, че Великобритания трябва да напусне ЕС до 19 март 2019 г. Преговорите за Brexit стратираха на 19 юни. Основната цел е постигане на споразумение между Брюксел и Лондон относно излизането на страната от Общността, както и договаряне на бъдещите отношения. 


Коментари: 0