Британските депутати забраниха на Джонсън да осъществява „твърд“ Brexit

Премиерът от своя страна поиска предсрочни парламентарни избори на 15 октомври

Британските депутати забраниха на Джонсън да осъществява „твърд“ Brexit

Снимка: БТА

Британските депутати гласуваха  да забранят на премиера Борис Джонсън да извади Великобритания от състава на Европейския съюз без споразумение (т.нар. „твърд Brexit“), пише Reuters. Така на практика Джонсън ще бъде принуден да поиска ново отлагане на Brexit.

След като миналата вечер депутатите гласуваха да поемат контрол над дневния ред на парламента само шест седмици след стъпването на новия премиер в длъжност, тази вечер народните представители приеха с 329:300 законопроект, който забранява на правителството да осъществява „твърд Brexit“ и на практика го принуждава да поиска ново тримесечно отлагане на излизането от ЕС. Законопроектът бе приет на второто, най-важно четене.

Джонсън разкритикува законодателния ход в Камарата на общините (Долната камара на парламента) като опит на депутатите да капитулират пред Брюксел по темата за Brexit и поиска предсрочни парламентарни избори на 15 октомври. Премиерът се надява, че чрез тази  стъпка ще успее да си осигури мнозинство в парламента, така че институцията да не може да ограничава действията му.
Коментари: 0