Британските телекоми стъпкаха обещанието си за роуминг таксите

Само един от най-големите оператори в страната все още не е обявил подновяване на тарифите

Британските телекоми стъпкаха обещанието си за роуминг таксите

Снимка: Twenty20

4913 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Телеком операторът Three въвежда отново такси за клиентите си, които използват своите телефони по време на пътуване в Европа. Компанията последва примера на другите два големи британски играча EE и Vodafone, които вече обявиха връщането на роуминг тарифите. Лидерите на местния пазар правят своите ходове въпреки обещанието да запазят спогодбата с ЕС след Брекзит.

Първи от дадената дума се отметна EE през юни, а два месеца по-късно и Vodafone. Сега Three заяви, че налага дневна такса от 2 паунда за клиентите си, пътуващи в Европа. Тарифата влиза в сила на 23 май 2022 г., а под обхвата ѝ ще попаднат всички потребители, които след 1 октомври сключат нов или подновят стария си договор с оператора.

Three оправда връщането на роуминг таксите с това, че приходите от тях ще гарантират, че ще „можем да продължим да инвестираме в нашата британска мрежа“. Клиентите обаче не крият недоволството си.

Роумингът в ЕС отпадна през 2017 г., когато Великобритания все още бе част от блока. Това тласна потреблението и ускори развитието на цифровия единен пазар. Търговската сделка за Брекзит не включва защита срещу връщането на таксите, но всички големи оператори на Острова – EE, O2, Three и Vodafone, до един казаха, че нямат планове да дават назад.

Към момента единствено O2 не е обявил връщане на роуминг таксите под някаква форма.

Междувременно е любопитно да се отбележи, че страните от Западните Балкани, които все още не са част от ЕС, премахват финансовата тежест. От 1 юли Албания, Косово, Северна Македония, Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия премахнаха таксите помежду си. Малко по-нататък се планира те да отпаднат и спрямо държавите членки на блока.

Подкрепи Economic.bg