Фарсът с пенсиите се повтаря и с бюджета на НЗОК

Депутатите в 46-ото Народно събрание продължават да творят трагикомични сюжети по сериозни теми

Фарсът с пенсиите се повтаря и с бюджета на НЗОК

Снимка: БТА

1576 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Депутатите в 46-ото Народно събрание продължават да творят трагикомични сюжети по сериозни теми. След като по-рано тази седмица те стигнаха до патовата ситуация да приемат няколко самоизключващи се предложения относно пенсиите, днес в пленарна зала отново бяха подкрепени варианти на различни парламентарни групи. Този път дебатът е за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

След дълги спорове и нападки, процедурни хватки, всевъзможни технически пояснения и почивки – народните представители продължават да разискват темата. Малко преди 22 часа те все още търсят изход от задънената улица.

Час по-рано председателят на бюджетната комисия – депутатът от „Има такъв народ“ Любомир Каримански, обяви, че няма възможност да се представи доклад с финална редакция на актуализацията на бюджета на НЗОК. С това стана ясно, че гласуването на допълнителните средства за ведомството остава за утре.

Дотук се стигна, след като депутатите приеха неподкрепените от бюджетната комисия предложения на Георги Ганев от „Демократична България“ и на Корнелия Нинова БСП. Така на практика бе променена разходната част, одобрена преди това комисията. Това наложи поредното ѝ свикване в опит да се изготвят новите разчети.

„Нали не си мислите, че в главата ми има компютър, който може да сметне веднага. Предлагам да прекъснем“, мотивира поредната почивка председателят на Комисията Любомир Каримански.

По-рано през деня депутатите пък вложиха голяма енергия да издирват здравния министър Стойчо Кацаров, който напусна пленарната зала по време на обсъжданията. Народните представители обаче държаха той да се върне, което се случи по-късно вечерта. 

„Оттеглих се, за да не ви попреча да гласувате по-бързо законопроекта за бюджета“, поясни Кацаров тогава. Според него „няма драма“ с бюджета на НЗОК, а по-важните текстове са в закона за държавния бюджет, който все още предстои.

Актуализацията на бюджета на НЗОК остана за днес, след като вчера не можа да се реши кога да влязат в сила гласуваните добавки към пенсиите и увеличението на минималната пенсия. Затова бе свикана извънредно бюджетната комисия. А окончателното приемане на промените в зала се случи днес, когато стана ясно, че повишението на минималната и максималната пенсия – до 370 лв. и до 1500 лв., се отлага за Коледа. Запази се обаче предложението на ДПС всички пенсионери да получават по 120 лв. в последните три месеца на тази година. 

Подкрепи Economic.bg