Природният газ в Европа поскъпва с рекордни темпове

Цената му вече надхвърля $700 за 1000 кубически метра

Природният газ в Европа поскъпва с рекордни темпове

Снимка: Pixabay

3842 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Цената на природния газ в Европа отново поднови историческия си максимум, надхвърляйки 700 долара за 1000 кубически метра. Това показват данните на лондонската фондова борса ICE, съобщава руският вестник РБК. Голямо влияние оказва и отказът на „Газпром“ да резервира допълнителни капацитети за транзит през Украйна в очакване на стартирането на „Северен поток 2“, информира "Новости".

Цената на октомврийските фючърси в началото на търговията беше 679 долара за 1000 куб. м, в течение на деня беше коригирана до 669.4 долара, а в 17:25 ч. българско време започна рязко да расте и счупи друг рекорд – 700.2 долара.

Основната причина за високите цени са ниските запаси на газ в европейските газохранилища поради студената зима преди година и горещото лято. Съдейки по косвени индикации, ситуацията се дължи на нежеланието на „Газпром“ да увеличи значително подаването на газ в съоръженията за съхранение или да увеличи продажбите на спотовия пазар преди пускането на газопровода „Северен поток 2“, заяви Дмитрий Маринченко, директор на Fitch Group.

На 6 септември бившият директор на австрийската петролна компания OMV Райнер Зееле заяви, че цените на газа в Европа може да останат високи през следващата зима поради ниското запълване на подземните складови хранилища.

„Предполагам, че ще влезем в следващата газова година със сравнително ниско ниво на газ в съоръженията за съхранение, така че тази зима бих заложил на високите цени на газа, мисля, че те ще останат“, заключи той.

Подкрепи Economic.bg