Депутатите правят пореден опит да гласуват бюджета на Здравната каса

Вчера от парламентарната трибуна се чуха предложения, които объркаха още повече план-сметката на държавата

Депутатите правят пореден опит да гласуват бюджета на Здравната каса

Снимка: БТА

628 ~ 2 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

След снощния 13-часов маратон в Народното събрание, ожесточените скандали и недовършения бюджет, днес депутатите продължават с опитите да гласуват окончателните промени в актуализацията на парите за здраве.

"Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се, БГ! Ние идваме!" обвиниха ГЕРБ, БСП и ДПС в парламентарни хватки и напуснаха пленарната зала.

Вчера от трибуната се чуха дори предложения, направени на крак, които объркаха още повече план-сметката на държавата. Заради това днес за пореден път се събира и бюджетната комисия, която да разпише нови числа и след това депутатите да гласуват окончателно и ревизията.

Очаква се народните представители да продължат работата си и по актуализацията на държавния бюджет. Текстовете и при двата законопроекта трябва да бъдат разгледани на второ четене първо в ресорната комисия, а следобеда и в пленарната зала.

Късно снощи президентът Румен Радев обсъди с министрите от служебния кабинет актуализацията на държавния бюджет. След нея стана ясно, че постигнатият ръст от 9,6 на сто на БВП през второто тримесечие на 2021 г., дава достатъчно средства за адекватен социален и икономически отговор на държавата в условия на криза. Обща е била позицията, че допълнителните приходи в държавната хазна, трябва да достигнат до пенсионерите, лекарите, бизнеса и нуждаещите се в кризата.

"Разговорът беше провокиран и от опасенията за политическо заиграване с актуализацията", каза след срещата икономическият министър Кирил Петков.

Той коментира, че актуализация на бюджета е задължителна, но така, както е заложено от служебното правителство.

Някои неща са важни за политиката, разбирам, те имат техните ангажименти за собствените си политически партии, ама има в един момент едни национални интереси, които трябва да застанат над тези неща. Всички хора, които ги е страх от икономическите мерки за бъдещето, в момента трябва да са при парламента", заяви Петков.

Държавният бюджет е и последният от трите ключови финансови закона, за чиято актуализация настоява служебното правителство. Между първо и второ четене различните парламентарни сили са направили множество предложения, най-вече свързани с допълнителни мерки за подкрепа на бизнеса, повече пари за МВР и Министерство на отбраната, заради мигрантския натиск.

В първоначалното предложение на служебния кабинет приходната част се увеличава с около 2 млрд. лв., а разходната - с 1 млрд. и 800 млн. лв., като дефицитът се свива леко - вместо 3,9 на сто, каквато е в настоящата рамка, става 3,6 на сто от БВП.

Опитът от работата по бюджетите на държавното обществено осигуряване и на Здравната каса обаче сочи, че числата се променят спрямо приетите предложения на депутатите.

На фона на скандалите за пари, днес на извънредно заседание се събира и правната комисия, заради промени в съдебната система. Очаква се на нея да бъде и главният прокурор.

Подкрепи Economic.bg