Вариантът „Мю“ притеснява Европейската агенция по лекарствата

Повечето мутации на вируса могат да повлияят на разпространението му, тежестта на заболяването и резистентност към ваксини

Вариантът „Мю“ притеснява Европейската агенция по лекарствата

Снимка: Pixabay

4625 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Нов щам на COVID-19

Последният открит вариант на коронавируса, наречен от Световната здравна организация с гръцката буква "Мю", притеснява Европейската агенция по лекарствата (EMA). Все още обаче няма индикации, че мутацията може да задмине доминиращия щам "Делта", информира AFP.

За първи път тя бе идентифицирана в Колумбия през януари тази година и е известен научно като B.1.621. По-рано тази година той бе класифициран от СЗО като "вариант, предизвикващ интерес".

EMA, макар и фокусирана главно върху силно заразния вариант "Делта", "разглежда и други мутации, които може да се разпространяват, като "Ламбда" (идентифициран в Перу) и по-наскоро "Мю", отбеляза шефът на ваксинната стратегия в ЕМА Марко Кавалери по време на пресконференция.

"Мю" е потенциално по-обезпокоителен заради потенциалното повишено имунно бягство, което може да покаже", изтъкна той.

Базираният в Амстердам регулатор, който проверява лекарствата за 27-членния ЕС, ще обсъди с разработчиците на ваксини ефективността на настоящите препарати при справянето с варианта "Мю".

Трябва обаче да кажа, че все още нямаме данни, които да показват, че вариантът "Мю" се разпространява толкова много и дали ще има някакъв шанс да изпревари варианта "Делта" като доминиращ щам", поясни Кавалери.

Всички вируси, включително SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, мутират с течение на времето. Повечето изменения имат малък или никакъв ефект, но някои могат да повлияят на свойствата на вирусите, включително колко лесно се разпространяват, тежестта на заболяването, което причиняват, и тяхната резистентност към ваксини.

Понастоящем СЗО идентифицира четири обезпокоителни варианта на COVID-19, включително "Алфа", който присъства в 193 страни, и "Делта", присъстващ в 170 страни.

Ще бъдат наблюдавани пет варианта, включително "Мю". СЗО заяви, че разпространението му в световен мащаб е спаднало под 0.1% сред секвенираните случаи. В Колумбия обаче той е на 39%.

Подкрепи Economic.bg