Петролът тръгна надолу след заплахите от Китай

Американските фондови пазари записаха пореден ден на загуби

Петролът тръгна надолу след заплахите от Китай

Снимка: Unsplash

3206 ~ 3 мин. четене
Автор: ЕЛАНА Трейдинг

Четвъртък бе ден на загуби за американските фондови пазари. Седмичните молби за помощи при безработица намаляха с 35 хил. – най-много от година и половина – и въпреки това данните вкараха смут сред инвеститорите. Макар и да е нещо положително за реалната икономика, това събитие е още един повод Фед да започне да намалява изкупуването на държавен дълг и по този начин да вдигне основния лихвен процент в САЩ, ощетявайки пазарите.

Индексите реагираха негативно почти веднага, като Dow Jones и S&P 500 се понижиха с 0.43% и 0.46% респективно, а NASDAQ – с 0.25%. В Европа индексите записаха разнопосочни резултати. DAX напредна с минималните 0.08%, докато FTSE 100 се снижи с 1.01%. Новината, че Китай планира да разкрие запасите си на лек суров петрол не се хареса на търговците, в отзвук на което цените на WTI поевтиняха с 2%, търгувайки се на 67.89 USD за барел. В несигурната обстановка на пазарите златото напредна до цени от 1 794 USD за тройунция.

Акценти днес

Икономически данни – Производствени цени в САЩ

Днес се очертава като натоварен завършек на седмицата, с редица икономически данни. Сутринта информацията идва от Европа, а по-късно през деня ще разберем нивата на няколко важни показателя в Щатите.

Инструмент на фокус

Palantir

Перспективна и неотдавна на борсата, Палантир бързо набра популярност преди да се срещне с реалността и да се приземи през зимата на нива, близки до сегашните. Консолидацията е сериозна, като пробив над 27.5 USD се оказва непосилна задача за купувачите – нещо, което и бавния Стохастик потвърждава. 50-периодната експоненциална пълзяща средна мени ту подкрепа, ту съпротива, но нивата около 22 USD могат да се считат за добро място за покупки имайки предвид предните движения.

EUR/CHF

Валутната двойка се намира в низходящ тренд от началото на април. Цената е ограничена от локална съпротива около 1.09, докато старата съпротива, 50 ЕМА, е новата подкрепа. Задържане над пълзящата средна е възможно да доведе до подновяване на възходящия тренд. Курсът е близо до ниво на подкрепа и около психологическо ниво на 1.08, пробив и установяване под подкрепата е възможно да доведе до продължение на цялостното низходящото движение.

Cocoa

От началото средата на август какаото се намира във възходящ тренд, цената направи пробив на 50-периодната експоненциална пълзяща средна. Движението на графиката по-рано достигна и проби връх формиран през май, а сега като че ли се целим към постигане на върховете от зимните сезони преждевременно. Възможно е да наблюдаваме началото на известно прибиране на печалби, особено след като бавният Стохастик се намира в прекупени стойности, което е традиционен сигнал за потенциално низходящо движение.

S&P 500

Макар и с леки забавяния по пътя, широкоспектърният индекс на Щатите не може да намери повод да прекъсне възхода си от още преди началото на годината. Оптимизмът сред инвеститорите е голям, а и дори да се намерят мечи търговци, то всяка корекция бива възпряна при 50 ЕМА, а вече и при кота 4 400. След всеки нов връх виждаме все пак корекция, или най-малкото обиране на печалбите, а факта, че се намираме в прекупени стойности според бавния Стохастик също е сигнал, че скоро е възможно да видим няколко дни в червено. Допълнително, наблюдаваме и дивергенция в бавния Стохастик във връзка с върха на последния зелен ден, което сочи, че засега има забавяне сред купувачите.

Източник:  https://www.elana.net/bg/trading/index.html

Подкрепи Economic.bg