Край на роуминг таксите в шест балкански държави

Страните, които все още не са членки на ЕС, премахват ключова бариера за съвременния свят

Край на роуминг таксите в шест балкански държави

Снимка: Pexels

6726 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Докато във Великобритания някои оператори пристъпват към частично връщане на роуминг таксите след напускането на Европейския съюз, шест страни от Западните Балкани им обръщат гръб. От днес – 1 юли – Албания, Косово, Северна Македония, Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия премахват тарифите, на първо време по между си. На следващия етап е предвидено да отпадне и финансовата тежест спрямо Европейския съюз.

Промяната бележи важна стъпка към сближаването в региона и пътя към присъединяването към ЕС. Шестте държави са на различен етап от интеграцията си с Блока – Черна гора и Сърбия започнаха преговори за пълноправно членство, докато Албания и Северна Македония очакват да ги стартират. Косово и Босна подписаха Споразумението за стабилизиране и асоцииране, което е едва първата крачка от дългия процес.

Споразумението за безплатен роуминг ще помогне на страните от Западните Балкани да кандидатстват за проект на ЕС за мобилизиране на 9 млрд. евро (11 млрд. долара) и потенциално да повишат инвестициите до 20 млрд. евро (24 млрд. долара) през периода 2021 – 2027. Средствата са предназначени за дългосрочно възстановяване след пандемията от COVID-19 и за по-добро свързване на местните икономики както помежду им, така и с ЕС.

Сближаването на региона следва логиката за единния пазар на Европейския съюз, който се характеризира със свободния пренос на стоки, хора и услуги. За държавите членки на общността роуминг таксите отпаднаха през 2017 г., в резултат на което само за две години трафикът на данни скочи десетократно

Решението за отпадането им и в Западните Балкани е плод на почти три години преговори. То е залегнало в историческото споразумение от Белград, подписано през април 2019 г. Тогава бе приет план за постепенното намаляване на тарифите и окончателното им нулиране на днешната дата.

Подкрепи Economic.bg