КЕВР одобри още 10% поскъпване на природния газ

Новото увеличение за юли идва след 20-те процента, с които скочи цената през юни

КЕВР одобри още 10% поскъпване на природния газ

Снимка: Pixabay

1208 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg
Цена на газа

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри 10.3% увеличение на цената на природния газ от 1 юли. Така еквивалентът на един мегаватчас на суровината вече струва 49.94 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Решението на регулатора бе взето днес, по време на закрито заседание, на което бе обсъдено подаденото от "Булгаргаз" заявление. Утвърдената цена е тази, по която общественият доставчик ще продава през юли природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Преди седмица държавната газова компания предлагаше увеличение с близо 4%. В новата по-висока цена, предложена и приета днес, е отразена информация за пазарните индекси на европейските газови хъбове за юни и за средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за същия период, се посочва в мотивите на КЕВР. В актуализираното ценово заявление на обществения доставчик са отчетени и количествата природен газ по програмата за освобождаване, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно договорени цени.

Увеличената цена на природния газ за юли е в резултат на продължаващото нарастване на цените на международните газови пазари, допълват от КЕВР. Оттам припомнят, че на проведеното открито заседание на 24 юни изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов е пояснил, че след внасянето на заявлението на 10 юни котировките на петрола и на петролните продукти и цените на европейските газови пазари продължават да се повишават в резултат на нарасналото търсене на тези горива.

От изнесените от него данни стана ясно, че за последните 6 месеца международните цени на петрола са се повишили с над 50 процента и са достигнали 75 щатски долара/барел. За същия период осреднената цена на природния газ е нараснала със 70 на сто - от 16 евро до над 28 евро/MWh. Николай Павлов е изтъкнал тогава, че независимо от това цената, която "Булгаргаз" ЕАД ще предложи за юли, ще бъде с над 10 процента по-ниска от актуалните цени на европейските газови борси.

Припомняме, че през юни КЕВР одобри друго поскъпване от 20%, като за една година цената на синьото гориво е скочила с около 130%.

Подкрепи Economic.bg