Британският парламент няма да гласува споразумението за Brexit

Председателят на Камарата на общините Джон Беркоу забрани повторното разглеждане на документа

Британският парламент няма да гласува споразумението за Brexit

Снимка: БТА

Британският парламент няма да гласува днес споразумението за Brexit, тъй като председателят на Камарата на общините (Долната камара на парламента) Джон Беркоу забрани разглеждането на документа, съобщи Reuters.

По думите на Беркоу споразумението вече е разгледано от народните представители в Лондон в събота и би било „повтарящо се и безредно“ те да го обсъждат отново. По думите на председателя на Камарата на общините сега е по-добре правителството да работи да се приемат законодателните промени, необходими за отцепването на Обединеното кралство от Европейския съюз, а не да се стреми към гласуване в стил "Да или не" относно споразумението с Брюксел.

До датата, на която Обединеното кралство трябва да напусне ЕС (31 октомври) остават само 10 дни, а около излизането отново цари хаос, тъй като британската политическа класа спори дали да се осъществи Brexit със споразумение, Brexit без споразумение или да се проведе нов референдум – или за членството на Великобритания в ЕС като цяло, или дали да се приеме споразумението с Брюксел.

Като знак за разделението и хаоса, които царят в Лондон, Джонсън изпрати две писма на ЕС. В едното официално поиска ново отлагане на Brexit, но не го подписа, а впоследствие изпрати още едно писмо, в което заяви на европейските лидери, че не трябва да позволяват ново отлагане на излизането на Великобритания, тъй като според него това би било много вредно за страната. Второто си писмо Джонсън го подписа.

„Поредно отлагане би увредило интересите на Обединеното кралство и нашите европейски партньори, както и отношенията помежду ни“, написал е британският премиер във второто писмо, което е подписал с: „Борис Джонсън“.
Коментари: 0