Британското правителство даде зелена светлина за изграждане на трета писта на Хийтроу

Разширяването на летището от години предизвикваше разногласия в британския парламент

Британското правителство даде зелена светлина за изграждане на трета писта на Хийтроу
Трета писта ще бъде построена на лондонското летище Хийтроу след десетилетия отлагане и политически обрати. Зелена светлина за разширяване на летището бе дадена късно снощи след гласуване на британския парламент, съобщава Ройтерс. 

Проектът бе одобрен с 415 гласа "за" и 119 "против". Депутатите, които не дават съгласието си, изтъкват като причина опасността от засилване на шума и замърсяването на въздуха в западните райони на Лондон. Еколози твърдят, че разширяването на летището ще изхвърля въглеродни емисии колкото цялата Португалия, посочва Асошиейтед прес. 

Проектът за строеж на трета писта е на стойност 14 милиарда лири стерлинги (18,6 милиарда щатски долара). Той със сигурност ще бъде оспорван в съда, добавя АП.

Правителството на министър-председателката Тереза Мей отстоява, че разширяването на летището ще стимулира икономическия растеж и ще даде ясен сигнал за желанието на Великобритания да даде тласък на международната търговия и транспортните връзки във време, когато тя се готви да излезе от Европейския съюз.
Коментари: 0