Акциите на Harley Davidson изгубиха 6% от стойността си

Еврото продължи да наваксва позиции спрямо щатския долар

Акциите на Harley Davidson изгубиха 6% от стойността си
И новата седмица на Wall Street започна под негативното влияние на търговския конфликт между САЩ и Китай. Нова вълна от опасения относно намеренията на президента Тръмп за налагане на санкции върху вноса на стоки донесе силни понижения за водещите световни индекси. На американските пазари Dow Jones отписа 1.33% от стойността си, с което за първи път от 2016 година насам завърши сесията под 200-периодната си подвижна средна – сигнал, приемащ се от инвеститорите като знак за засилващото се надмощие на мечките. 

Широкият S&P500 отстъпи с 1.37%, а технологичният NASDAQ завърши търговия с понижение от малко над 2%, като основна тежест в състава на индекса имаха акциите на Netflix, които поевтиняха с 6.5%. Книжата на Harley Davidson изгубиха 6% от стойността си, след като компанията обяви, че възнамерява да изнесе производството на мотоциклети за Европа извън САЩ. 

На европейските пазари сесията също завърши с отрицателни резултати – немският DAX поведе губещите със спад от 2.46%, следван от британския FTSE с понижение от 2.26% и паневропейския Stoxx600 със загуба от 2.02%. Сред най-зле представилите се сектори бяха тези на автомобилостроенето и основните ресурси. Акциите на немския производител на коли BMW поевтиняха с над 1.5%, след като стана ясно, че е възможно Brexit да доведе до затваряне на фабрика на компанията на територията на Великобритания. Междувременно на форекс пазарите еврото продължи да наваксва позиции спрямо щатския долар, поскъпвайки с нови 0.38%. Ford Motor Co. – Дневна

Акцията на американския гигант в автомобилостроенето продължава възхода си от февруари месец насам, движейки се във възходящ трендови канал. Скорошните сътресения на финансовите пазари не подминават компанията и след интрадневен пробив на $12.50, котировките бележат значителен спад. Моментното ниво е ключово, тъй като текущата цена съвпада с подкрепящата трендова линия и с 200-дневната подвижна средна. Потвърждение за неуспешен пробив ще бъде добър сигнал за покупка с цел нов тест на ниво $12.50. 

USD/JPY – Седмична 

От началото на 2017 година насам щатският долар продължава обезценяването си спрямо японската йена, формирайки низходящ трендови канал на движение. В момента валутната двойка се намира в близост до горната му граница, като цената изпитва колебание около 50-периодната подвижна средна. При низходящо пресичане на индикатора стохастик и видим импулс при продавачите, продажба на USD/JPY ще бъде оправдана, като целта ще бъде достигане до ниво от 105.00.

XAU/USD – Седмична

Силното поевтиняване на златото от последния месец изведе ценния метал до пробив на подкрепящата движението тренд линия на седмична база. Пробивът е силен сигнал за моментните нагласи на пазара, но за определяне на дългосрочни перспективи, е желателно да се изчака тест и на подкрепата от $1250 за тройунция. Всяко отскачане от тази граница може да се използва за покупка на ценния метал.  

DAX - Дневна

След неуспеха на DAX да премине границата от 13200 пункта и формирането на двоен връх, виждаме, че немският индекс бива подложен на сериозни разпродажби, губейки над 5% от стойността си. Първоначалната подкрепа около 38.2% от корекцията на Фибоначи бива пробита, а по-късно поевтиняването преминава безпроблемно и през границата от 50%. Очакваме в краткосрочен план мечите настроения да определят търговията на немския индекс, като ключов за движението на цената ще бъде тест на ниво 12000 пункта. 
Коментари: 0