Британското правителство има актуализиран план за Brexit

Предлагат се специални митнически зони в Северна Ирландия и Ирландия

Британското правителство има актуализиран план за Brexit

Снимка: БТА

Британското правителство е подготвило правния текст на актуализирана сделка за Brexit, съобщиха правителствени източници пред BBC.

Очаква се през следващите няколко дни да бъдат публикувани повече детайли от плановете, казва високопоставен държавен представител.

Кабинетът на Борис Джонсън предлага да се създадат "зони за освобождаване на стоките от мита" в Северна Ирландия и Ирландия, като част от предложенията, отправени към ЕС.

Предложения за постигане на сделка за Brexit се очакват преди решаващата среща на върха на ЕС на 17 октомври.

Обединеното кралство трябва да напусне ЕС на 31 октомври, а премиерът Борис Джонсън казва, че това ще се случи независимо дали има нова сделка с Брюксел или не.

С подробните предложения, поставени на масата, Обединеното кралство се надява, че до края на седмицата и ЕС, и Великобритания ще бъдат в период на интензивни преговори, в които и двете страни да постигнат окончателен текст.

Но няма сигурност дали ЕС ще приеме пплановете, за да се премине към следващата фаза на преговорите.

Най-голямата пречка за сделката е планът за предотвратяване на твърда граница между Северна Ирландия и Ирландска република.

Политиката - договорена от бившата премиерка Тереза Мей при нейната сделка за оттегляне от ЕС, която беше отхвърлена три пъти от Парламента - е неприемлива за много консервативни депутати.

Източници, участващи в преговорите с ЕС, твърдят, че предложените проверки няма да бъдат на ирландската граница.

Би Би Си разбира, че предложенията ще приемат необходимостта от митнически проверки на остров Ирландия - но настояват тези проверки, както правителството по-рано обеща, да се провеждат далеч от границата.

Митническите формалности ще се извършват най-вече там, където стоките произхождат или са на крайното си местоназначение.

Правителството на Обединеното кралство твърди, че всякакви други митнически проверки биха били много ограничени - и те биха могли да се провеждат или на нови места, или в съществуващи бизнес помещения.

Ирландският телевизионен оператор RTE съобщи, че от Великобритания обмисля „низ от митнически постове, може би на пет до 10 мили от границата“.

Правителствените източници обаче отрекоха, че служители на Обединеното кралство са предложили серия от инспекционни пунктове от двете страни на ирландската граница.
Коментари: 0