Брюксел губи търпение към САЩ за защитата на данните в интернет

ЕС настоява за по-бързо изпълнение на договорености, залегнали в пакт за защита на личните данни на европейските граждани

Брюксел губи търпение към САЩ за защитата на данните в интернет

Брюксел отправи предупреждение към американския президент Доналд Тръмп заради отложено назначаване на ключови представители, които да наблюдават споразумението за споделяне на данни между Европейския съюз и САЩ, пише Financial Times. Въпросният документ ще осигури важен обмен на данни от двете страни на Атлантическия океан и защита на личните данни на европейските граждани.

Високопоставени представители от Европейската комисия (ЕК) ще бъдат във Вашингтон и в Силициевата долина през следващите два дни за събиране на данни, които да бъдат взети предвид при встъпителното преразглеждане на пакта Privacy Shield за защита на личните данни, договорен със САЩ миналата година.

Като част от условията на споразумението Белият дом трябва да назначи независим „омбудсман”, който да приема директно подадени жалби от граждани на ЕС. След избирането на Тръмп за държавен глава на САЩ през ноември миналата година обаче този пост остана вакантен като част от мащабното разместване на висши служители, които все още не са номинирани или одобрени от американския Сенат да служат в новата администрация.

„Търпеливи сме, но не можем да сме вечно търпеливи”, заяви Вера Журова, европейският комисар по правосъдието. „Ще попитаме кога можем да очакваме да бъдат назначени пълноправни ръководители на тези важни служби”, добави тя.

Privacy Shield е механизъм, който е създаден, за да осигури, че американските компании, които обработват личните данни на европейски граждани, са въвели гаранции за неприкосновеност на личния живот, еквивалентни на тези, наложени от Брюксел.

Коментари: 0