BT Invest продаде дела си в „Булгартабак“ на две лихтенщайнски офшорки

През май 2018 г. дубайското Gifted Master е купило други 18.1% от капитала на цигарения холдинг

BT Invest продаде дела си в „Булгартабак“ на две лихтенщайнски офшорки
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Целият остатъчен дял на регистрираното в Австрия дружество BT Invest GmbH е продаден на две регистрирани в Лихтенщайн компании. Woodford Establishment е придобило 2 431 броя акции, представляващи 33% от акциите в капитала на „Булгартабак–Холдинг“ АД, а Stiga Anstalt - 1 086 595 дяла, или 14.75% от капитала. Това става ясно от съобщение на публичния холдинг до Българската фондова борса (БФБ).

От счетоводния отчет на „Булгартабак“ за първото тримесечие става ясно, че прехвърлянето на собственост е започнало още тогава. През май 2018 г. дубайското Gifted Master LTD е купило от BT Invest други 1 333 602 броя акции, представляващи 18.1% от капитала на дружеството.

Така в рамките на три месеца дружеството, което приватизира цигарения холдинг през 2011 г. вече не притежава никаква собственост в него. Преди 7 години BT Invest GmbH, тогава собственост на руската банка ВТБ, спечели търга за приватизацията на 80% от „Булгартабак“, като стойността на сделката бе 100.1 млн. лв. – с едва 100 хил. лв. над индикативната стойност, определена от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК).

Миналата година British American Tobacco (BAT) купи водещите марки цигари на „Булгартабак“. Стойността на сделката бе над 100 млн. евро, като така базираната в Лондон компания стана собственик на брандовете Victory, Eva Slim и GD. В началото на тази година BAT съобщи, че повече няма да произвежда ММ, GD Blue, Tresor Blue, Bulgartabac One, Victory Code и "Средец" и започна да предлага на своте клиенти да изберат марка със същото съдържание на никотин и катран, но с бранда Rothmans.
Коментари: 0