BTL започва да строи голям завод за медицинско оборудване в Пловдив

Значителна част от производството ще бъде подготвена за износ в над 110 държави на 6 континента

BTL започва да строи голям завод за медицинско оборудване в Пловдив

Снимка: Община Пловдив

4928 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Водещият световен производител на високотехнологично медицинско оборудване BTL Industries започва изграждането на нова производствена база в Пловдив. Инвестицията е в размер на 20 млн. лв. и се очаква строежът да бъде завършен през първото тримесечие на 2023 г. В новата фабрика ще се произвежда пълното портфолио от медицинска апаратура на компанията.

Застроената площ на новия завод ще бъде над 25 хил. кв. м и ще бъде разположен в Източната промишлена зона в града, на терена на бившата кожарска фабрика „Пулпудева“. Това ще бъде първият собствен завод за компанията, тъй като в момента производството в Пловдив се извършва в наето пространство. От общината посочват, че новата сграда на „ще допринесе за създаването на много нови работни места в региона“.

В плановете на компанията влиза изграждане на автоматизирани складове, роботизирани системи за разпределение на складовете между работниците и соларен парк. По-голямата част от производството ще бъде подготвена за износ в над 110 държави на 6 континента.

Леко закъснение

Планът за новия завод на компанията датира още от 2019 г. Тогава през септември BTL Industries получава и сертификат за инвестиция клас А от Министерство на икономиката. Година по-късно правителството отпусна и 1.02 млн. лв. за изграждане на пътна инфраструктура, която да подобри достъпа в района, където е разположена производствената база. Средствата са от бюджета на Министерството на икономиката за прилагане на финансови насърчителни мерки.

ВТL Іnduѕtrіеѕ paбoти oт нaд 20 гoдини нa бългapcĸия пaзap. Към момента служителите ѝ са около 210 в Пловдив и 30 в развойния център в София. Koмпaниятa пpoизвeждa виcoĸoтexнoлoгичнa мeдицинcĸa aпapaтypa основно в три нaпpaвлeния - физиoтepaпия, ĸapдиoлoгия и ecтeтичнa мeдицинa, но по време на пандемията разшири гамата си до маски и респиратори, за да отговори на глобалното търсене.

Подкрепи Economic.bg