От какви програмисти има нужда българският бизнес?

През следващите пет години IT секторът се очаква да разкрие над 23 000 нови работни места

От какви програмисти има нужда българският бизнес?

Снимка: Unsplash

9950 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Бурното технологично развитие през 21 век и ускоряващата се повсеместна дигитализация, особено на фона на пандемията от коронавирус, разгорещиха пазара на труда в IT сегмента. Търсенето на програмисти и софтуерни разработчици не спира да расте и задоволяването на недостига е сред основните предизвикателства пред развитието на индустрията.

Пандемията от коронавирус разклати икономиката из основи и изхвърли много хора от трудовия пазар. След като почти се бе свила до санитарния минимум, безработицата започна да расте през 2020 г. Коефициентът достигна 6.3% през първото тримесечие на 2021 г., когато България се намираше в локдаун, а туризмът – на „командно дишане“.

Тогава се забеляза спад в предложенията за работа за кандидати с IT профил, но въпреки това перспективите там останаха по-благоприятни. Достатъчно е да се отбележи, че секторът регистрира 10% ръст на приходите при 5.5% свиване на БВП като цяло, по данни на годишния Барометър за състоянието на софтуерния сектор в България.

Конкретно по отношение на търсенето на кадри, анализът на CBN Pannoff, Stoycheff & Co., която изготвя ежегодния доклад за Българската асоциация на софтуерните компании, в периода между 2020 – 2024 г. ще бъдат разкрити над 23 000 нови работни позиции в сферата.

IT технологии и тенденции

С развитието на технологиите и техните приложения нараснаха и езиците за програмиране. Първият се появява през 50-те години на миналия век, когато се раждат модерните компютри. Днес бройката на езиците и скриптовете вече е трицифрена. Както и при уменията за комуникация, така и при тези за писане на код също има по-търсени от други.

Платформата за предлагане и търсене на работа Jobs.bg представя любопитна графика по темата, илюстрираща тенденциите в IT сферата. Тя се базира на данни от 170 936 обяви, публикувани от 6278 компании през последните пет години. На нея личи и отражението на COVID през 2020 г., когато предложения за работа потъват. След това обаче се наблюдава рязък скок.

Според последната актуализация, която е 1 юли 2021 г., най-търсеният инструмент за програмиране е JavaScript. Следват го Java, Python, PHP, C#, C/C++ и пр.

Първите три се използват широко за програмиране на уеб и мобилни приложения. Интересно при Python също е, че той намира приложение в областите на машинното обучение, изкуствен интелект и различни други области в науката за данните, която търпи съществен бум.

C# пък е език за програмиране на Microsoft, който се използва в отделите за уеб и игри, като служи и за разработването на приложения за Windows. PHP също продължава да намира място, а много сайтове, в това число на WordPress, са базирани на него.

Подкрепи Economic.bg