Бюджетните дефицити в еврозоната скачат почти 10 пъти

Правителствата в еврозоната са планирали тази година да натрупат съвкупен бюджетен дефицит за близо 1 трлн. евро

Бюджетните дефицити в еврозоната скачат почти 10 пъти

Кристин Лагард, председател на Европейската централна банка

Снимка: БТА

Правителствата в еврозоната планират тази година на излязат сериозно „на червено“, натрупвайки съвкупен бюджетен дефицит за близо 1 трлн. евро заради големите разходи за мерки за противодействие на коронакризата. Общият бюджетен дефицит на 19-те държави, използващи еврото, ще се увеличи десет пъти тази година спрямо изминалата и ще достигне 976 млрд. евро, или 8.9% от брутния им вътрешен продукт (БВП), изчислява Financial Times, позовавайки се на документи от Европейската комисия.

Според данни на Европейската централна банка (ЕЦБ) предишният пик на бюджетния дефицит в еврозоната е в началото на 2010 г., когато делът му спрямо общия БВП нараства до 6.6%. Тогава това предизвика загриженост сред инвеститорите и влоши финансовото състояние в еврозоната, а държави като Гърция, Испания и Португалия трябваше да бъдат спасявани с парите на европейските данъкоплатци.

Правителствата изчисляват, че дефицитите им ще останат високи, дори когато икономиките им се възстановят частично през 2021 г.

В настоящата ситуация, според Марко Вали, един от водещите икономисти на UniCredit, „правителствата нямат друг избор, освен да продължат да харчат всичко, което е необходимо, за да подкрепят икономиките си и да намалят дългосрочните щети“.

Както по-рано заяви европейският комисар по икономическите въпроси Паоло Джентилони, рецесията в еврозоната, причинена от пандемията, представлява заплаха за паричния съюз. Спадът е дори по-дълбок от очакваното и разликите в икономическото развитие на страните от еврозоната стават все по-значителни, коментира той.

Към момента обаче има малко признаци на тревога сред инвеститорите или политиците във връзка с нарастването на държавните разходи и дълговите равнища. Лихвите по заемите за периферните страни от еврозоната, като Италия и Гърция, спаднаха до рекордно ниски нива миналата седмица благодарение на мащабната програма на ЕЦБ за изкупуване на облигации.

Коментари: 0