Бундесбанк: Британските банки ще загубят достъпа си до ЕС след Brexit

Необходим е преходен период, в който те да се преместят на континента

Бундесбанк: Британските банки ще загубят достъпа си до ЕС след Brexit
564 ~ 2 мин. четене

Базираните във Великобритания банки най-вероятно ще загубят достъпа си до общия пазар на Европейския съюз след Brexit и поради това е желателно да има преходен период, за да се даде възможност за процес на релокация, заяви високопоставен представител на Бундесбанк, цитиран от Reuters.

Британският премиер Тереза Мей подчерта многократно, че Великобритания възнамерява да напусне единния пазар на ЕС и вместо това ще търси постигането на ново споразумение за свободна търговия, за да може страната да продължи облекчените продажби на стоки и услуги в останалите членки на съюза.

Малко вероятно е базираните във Великобритания банки да успеят да запазят т.нар. „паспортни права“, които биха им позволили да продават услугите си в рамките на ЕС, заяви Андреас Домбрет, който е член на изпълнителния съвет на германската централна банка и отговаря за регулирането на финансовите пазари

„Изглежда, че перспективите за британски достъп до пазара на ЕС изглеждат по-скоро неясни“, отбеляза Домбрет по време на откриването на офис в Лондон на компанията „Зеб“ – немска консултантска фирма, фокусирана върху финансовите услуги.

Великобритания би могла да потърси т.нар. „еквивалентен“ статут, при които ЕС ще признае, че британският регулаторен режим е същия като този на съюза, от което следва, че британските регулаторни институции ще получат отново достъп до блока.

Такъв статут вероятно би бил прекалено несигурен за банките, взимащи дългосрочни решения за тяхното местоположение. Домберт посочи, че досега не е имало прецедент, при който финансовите услуги са били „напълно интегрирани“ в дадено споразумение за свободна търговия между ЕС и друга страна.

Членът на Бундесбанк също така предупреди, че предоставянето на преходен период, който да даде на банките по-дълъг период от време, за да премесят някои от техните операции от Лондон, може да се окаже политически трудно, дори ако в това има икономически смисъл.

Той дори смята, че е възможно предстоящите 2 години на преговори да приключат без споразумение, оставяйки по този начин Великобритания да излезе от единния европейски блок без никаква конкретна сделка – резултат, който ще бъде икономически вреден както за Обединеното кралство, така и за ЕС.

„Докато икономическата политика ще бъде, напълно естествено, важна тема по време на преговорите, ние не трябва да разчитаме, че икономическият разум ще бъде основополагащия принцип при тези преговори“, посочи Домбрет.

Мнозина банкерите се опасяват, че подобен изход от Brexit ще прекъсне достъпа до сложни финансови инструменти на бизнесa и на инвеститорите в цяла Европа, тъй като предоставянето на тези продукти е концентрирано главно в Лондон.

Андреас Домбрет призна, че евентуалното внезапно спиране на достъпа до финансови продукти, които позволяват на бизнесa и на инвеститорите да управляват валутните и други рискове, би могло да застраши финансовата стабилност на континента. Той обаче изрази увереност, че финансовите институции ще се подготвят за всякакъв възможен резултат от преговорния процес.

„Ние работим с презумпцията, че финансовият сектор ще се адаптира към какъвто и да е изход от преговорите и това няма да доведе до увеличаване на рисковете пред финансовата стабилност“, заяви представителят на Бундесбанк.

Подкрепи Economic.bg