България ще допуска туристи по три начина това лято

Сезонът стартира в условия на пандемия навръх 1 май

България ще допуска туристи по три начина това лято

Снимка: Economic.bg

6798 ~ 1 мин. четене

От 1 май България ще открие новия туристическия сезон при конкретно разписани правила и мерки в местата за настаняване и хранене. Това стана ясно днес по време на посещението на министър-председателя Бойко Борисов в Рожен. 

Много е важно туристическият бранш да се подготви още отсега за сезона, както и туристите да са информирани при какви условия ще посещават страната ни“, подчерта премиерът Борисов.

„През предстоящите майски празници ще има прогнозируемост както за фирмите от бранша, така и за българските и чуждестранни туристи“, заяви заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова. Тя посочи, че всички противоепидемични мерки в местата за настаняване и хранене, които ще бъдат оповестени утре, са съгласувани с Министерството на здравеопазване.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов каза, че за туристите, които желаят да посетят България, ще бъдат осигурени зелени коридори. Той изтъкна важността на участието на страната ни в т.н. електронен зелен сертификат за пътуване, който гарантира всеки турист да има три възможности – или да е ваксиниран, или да е прекарал заболяването и да има антитела или да представи отрицателен PSR тест.

Ние ще дадем тази възможност на всички туристи и по този начин ще улесним придвижването на всеки един, който иска да посети страната ни“, посочи още министърът на здравеопазването.

Коментари: 0