Българската икономика ограничи до 3.8% спада си в края на годината

Свиването на брутния вътрешен продукт в периода октомври-декември е най-малкото от началото на коронакризата

Българската икономика ограничи до 3.8% спада си в края на годината

Снимка: Красимир Свраков

612 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Въпреки въвеждането на втори частичен локдаун на територията на България в края на ноември, българската икономика отбелязва най-слабия годишен спад от началото на коронакризата именно в последните три месеца от изминалата година. За периода октомври-декември брутният вътрешен продукт (БВП) на България се е свил реално с 3.8% спрямо година по-рано, показват експресните данни на Националния статистически институт, които са първата картина за състоянието на икономиката в края на годината.

През третото тримесечие на 2020 г. експресните данни отчетоха 5.2% спад, а първата ревизия ги потвърди.

По традиция икономиката се движи главно от крайното потребление. В сега представените числа липсват детайли за отделните компоненти на този показател – дали разходите на домакинствата, или на правителството са нараснали повече. Такива ще има с предварителните данни, когато ще бъде посочен и размерът на годишния спад на икономиката за миналата година.

През последния месец на годината обаче по традиция правителството осъществи големи харчове, като според изчисления на икономисти те надминават 7 млрд. лв. Според досегашните данни на НСИ пък потреблението на домакинствата е силно въпреки кризата, което е обратно на тенденцията в останалата част от Европейския съюз и притесни икономистите на Българската народна банка, които видяха несъответствие с резултатите.

Бруто образуването на основен капитал (общите инвестиции) отчита спад от 7.9% през четвъртото тримесечие. Износът на стоки и услуги намалява с 11.2%, а вносът – с 3.9%.

Последното тримесечие на годината по традиция е силно заради зимния туристически сезон и пазаруването около коледните празници. Дори и с голям спад на чуждите туристи в страната, хора в зимните курорти не липсваха, тъй като страната ни бе една от малкото в Европа, която запази ски пистите отворени. Въпреки затварянето на търговските центрове от тип мол пък, кадри показаха колко много хора се редяха на опашки около други отворени магазини.

Прогнозите за спада на българската икономика през 2020 г. се подобриха в последните месеци, но за сметка на това очакванията за възстановяването бяха помрачени. Така Европейската комисия очаква да види спад от 4.9% за изминалата година в България, докато БНБ - около 4.4%.

Подкрепи Economic.bg